Mūžībā aizgājis dzejnieks Vitauts Ļūdēns • IR.lv

Mūžībā aizgājis dzejnieks Vitauts Ļūdēns

22
Gatis Dieziņš, LETA

72 gadu vecumā miris dzejnieks un bērnu literatūras autors Vitauts Ļūdēns

“Zaķa draugu – mazo egli – 

Zaķis domā: “Klusītiņām

Līdzi iešu es.”

Viegliem, viegliem pārslu soļiem,

Lai vien Mēness dzird,

Kā pukst tāda drošsirdīga

Īsta zaķa sirds.”

Tie ir tikai daži no vairāku paaudžu bērnu iemīļotajiem un labi zināmajiem dzejnieka Vitauta Ļūdēna bērnu dzejas pantiem.

Dzejnieks dzimis 1937.gadā, advokāta un skolotājas ģimenē. Viņa māte bija Edvarta Virzas māsa. Jaunībā strādājis Mežotnes mašīnu un traktoru stacijā par kombainieri un atslēdznieku, studējis Vēstures un filoloģijas fakultātē latviešu valodu un literatūru, pēcāk – žurnālistiku. 

Pirmais dzejas krājums “Saules lidlauki” iznāca 1961. gadā. Kopš tā laika iznākuši vairāk nekā desmit dzejoļu krājumi pieaugušajiem un gandrīz divi desmit bērnu grāmatu. Vitauts Ļūdēns rakstījis arī prozu un lugas, nodarbojies ar atdzejošanu.

Vitauts Ļūdēns apbalvots gan ar Ojāra Vācieša prēmiju bērnu dzejā, gan ar Viļa Plūdoņa prēmiju, saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni un citus apbalvojumus.

Rakstnieks pēdējā gaitā tiks izvadīts 1.jūnijā plkst.14 no Usmas baznīcas.

 

Komentāri (22)

vzlotnikovs 28.05.2010. 13.31

Martā Ļūdēnam zvanīju, jauki parunājām. Gribēju rakstīt par dzejniekiem,kuri raksta dzejoļus ar zīmuli,bet internetu pazīst. Ļūdēns teica, ka veselība viņam esot pašvaka, tomēr līdz ar pavasari atspirgstot viss gars. Rodoties pantiņi, arī zīmējoties labi. “Kad atbrauksiet, neticēsiet – man ir ap 700 gleznu!” Toreiz redaktori teica-labāk uz dzejas dienām, tad aktuālāk. It kā jau jā – piekrītu, bet dažkārt esam pārāk prasīgi. Diez vai lasītājs mana,ka tik ļoti raujamies uz aktuālo. Nu ko – gan jau par Ļūdēnu rakstīs mākoņu avīzēs.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu