Nafta iekļuvusi Golfa straumē • IR.lv

Nafta iekļuvusi Golfa straumē

34
AFP/LETA

Meksikas līcī noplūdusī nafta līdz ar aktīvo jūras ūdens plūsmu tuvojas Floridai

Meksikas līcī noplūdusī nafta ietecējusi spēcīgajā Golfa straumes daļā, kas tek apkārt līcim virzienā uz Floridu, trešdien paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA). Kā vēstī aģentūras LETA-AFP, zinātnieki brīdina, ka nafta pirmo reizi iekļuvusi lokveida straumē un Floridu varētu sasniegt sešu dienu laikā.

Meksikas līča lokveida straume ir daļa no Golfa straumes – visnozīmīgākās okeāna straumju sistēmas ziemeļu puslodē. Tas rada bažas, ka nafta varētu plūst uz augšu gar ASV austrumu piekrasti. Izmantojot vairākus ESA satelītus, zinātnieki pēdējās divas nedēļas sekojuši līdzi naftas virzībai Meksikas līča ūdens virsmā, novērojot tās tuvumu straumei.

Kā ziņots, 20.aprīlī uz naftas platformas Meksikas līcī notika eksplozija, un 22.aprīlī tā nogrima. Atbilstīgi ASV krasta apsardzes aplēsēm, ik dienu Meksikas līcī noplūst ap 5000 barelu jeb 210 000 galonu naftas. Savukārt zinātnieki izplūstošās naftas daudzumu uzskata par ievērojami lielāku, jo līdz šim aplēsēs ņemta vērā virs ūdens esošā nafta, taču konstatēts, ka daudz lielākas ''mēles'' izplatās Meksikas līča dziļajos ūdeņos.

Komentāri (34)

raimonds_bossltd 20.05.2010. 11.14

Labs arguments tiem, Gazprom un Lukoil faniem, kuri nevar nomaukties no fosilā kurināmā locekļa.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu