Pievilcības noslēpumi • IR.lv

Pievilcības noslēpumi

3
Pauls Bankovskis

Vai baumām par Draugiem.lv draugu aizplūšanu uz Facebook ir pamats?

Aptuveni pirms gada piereģistrējos sociālajā interneta vietnē Facebook, uzklikšķināju uz pāris saitēm, pašļūkāju šurpu turpu pa dažām lapām, taču īsti nesapratu, kas tur darāms. Nebija arī nekādas vēlmes iedziļināties, lai to saprastu, un tāpēc ātri vien taisījos no turienes prom. Galu galā, es spriedu, biju jau reģistrējies gana daudzās interneta vietās – Draugiem.lv, Klab.lv, Livejournal.com. Vēl es izmantoju visādus Google pakalpojumus un lasu vienīgi reģistrētiem lasītājiem pieejamas preses izdevumu interneta versijas. Un pat ar šo visu nav viegli tikt galā – tajā pašā Draugiem.lv es mēdzu ielūkoties labi ja reizi mēnesī. Ja man kāds tobrīd teiktu, ka Facebook vēl atgriezīšos, es neticētu.

Bet, ja mēģinātu iegalvot, ka Amazon grāmatnīcā pasūtināšu un ar aizrautību izlasīšu Facebook vēsturi – Bena Mezriha grāmatu Gadījuma rakstura miljardieri jeb Sekss, nauda, nodevība un Facebook dzimšana* -, es domātu, ka man darīšana ar trako. Taču te nu es esmu.

Facebook es atgriezos, ja tā var teikt, veicot darba pienākumus. Un izrādījās, ka, pats to nemanot, šādi biju kļuvis par daļu no visu pasauli aptvēruša trakuma – no trakuma, kas pārsteidzoši īsā laikā Facebook padarījis par pašu lielāko interneta sociālo tīklu, un no trakuma, kas, kā esmu dzirdējis, pat latviešus kā tādus jūrā skrienošus lemingus mudinot pamest iemīļoto portālu Draugiem.lv. Nolēmu mēģināt izdibināt, kas ir Facebook pievilcības noslēpums un vai baumām par masveida pārvākšanos ir kāds pamats.
 
IDEJU ZAGŠANA
Facebook veiksmes stāsts ir XXI gadsimta biznesa drāma ar savdabīgu morāli. Viss sākās ar ielaušanos, kas savā ziņā līdzinās mūsu pašu Neo iebrukumam Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Hārvarda Universitātes students Marks Cukerbergs, būdams ārkārtīgi talantīgs programmētājs, no universitātes serveriem nelegāli savā datorā pārkopēja visu studentu fotoattēlus un izveidoja interneta lappusi Facemash, kurā studentus varēja vērtēt pēc to ārējā izskata. Sacēlās pamatīgs tracis, tomēr Cukerbergu no universitātes neizslēdza.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu