Amatpersonu apsūdz par 70 tūkstošu piesavināšanos • IR.lv

Amatpersonu apsūdz par 70 tūkstošu piesavināšanos

18
Jānis Pipars, F64

KNAB rosina kriminālvajāšanu pret Kurzemes apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Kuldīgas rajona prokuratūrai 2008.gada augustā sākta kriminālprocesa materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Kurzemes apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā, kā arī valsts amatpersonas bezdarbību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Kopumā izpildītājs piesavinājies ap 70 000 latu, vēstī KNAB. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, zvērināts tiesu izpildītājs piecu gadu laikā no depozīta konta piesavinājies teju 4000 latu, pārskaitot tos uz saviem personīgajiem kontiem. Viņš veicis pretlikumīgus maksājumus no parādniekiem saņemtajiem naudas līdzekļiem uz saimnieciskās darbības kontu vairāk nekā 82 000 latu apmērā, no tiem vairāk nekā 66 000 latu vēlāk pārskaitījis sev, informē KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Tiesu izpildītāja darbības laikā no 2003.gada līdz 2008.gadam izdevies noskaidrot vairāk nekā 160 epizodes, kad no depozīta kontā saņemtajiem parādnieku līdzekļiem pretēji normatīvajos aktos noteiktajam veiktas pretlikumīgas izmaksas vai pārskaitījumi.

Lai gan saskaņā ar Tiesu izpildītāju likumā noteikto depozīta kontu kredītiestādē zvērināts tiesu izpildītājs atver uz sava vārda, šajā kontā esošo līdzekļu īpašnieki ir piedzinēji, parādnieki un citas ieinteresētās personas, kas lūgušas tiesu izpildītāju veikt kādas likumā minētās darbības. Depozīta kontā tiek glabāti no parādniekiem piedzītie naudas līdzekļi un depozītu summas, kas pienākas ieinteresētajām personām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētā tiesu izpildītāja lietvedībā trūkst 71 izpildu lieta, turklāt nepamatoti izlietoti pēc izpildu lietām piedzītie naudas līdzekļi un radīti citādi zaudējumi kopumā 87 220 latu apmērā. 22 izpildu lietās tiesu izpildītājs likumā noteiktajā kārtībā nav ierosinājis tiesai izlemt jautājumu par naudas soda aizstāšanu ar arestu vai brīvības atņemšanu.

Komentāri (18)

andrejs_kirsis 19.05.2010. 18.36

Tiesu izpildītājs tev pat māti atņems, ja viņa būs ko vērta. Pats laimīgi parādā nevienam neesmu, bet stāsti ir dzirdēti.

+2
0
Atbildēt

0

nikolajs0305 19.05.2010. 18.09

nez kāpēc rodas pamatotas bažas, ka šis varētu būt ne vienīgais tāds gadījums.. jācer, ka būs turpinājums izmeklēšanai.

+1
0
Atbildēt

0

māra rutka 19.06.2010. 10.51

Lai gan arī pats neesmu saskāries ar šiem izpildītajiem,uzskatu par vienu no nopietnakajām tiesiskas valsts deformācijām. Arī par pētījumiem šai jomā nav dzirdēts. Sakārtojot šo jomu, noteikti Latvija pakāptos uz taisnīgakas valsts iekartas pusi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu