Iebilst pret Vilnīša plānotajām reformām KNAB • IR.lv

Iebilst pret Vilnīša plānotajām reformām KNAB

28
Raitis Plauks, F64

"De facto" ziņo par iespējamu šķelšanos korupcijas apkarotāju starpā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā, neraugoties uz premjera Valda Dombrovska (JL) un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, svētdien vēsta LTV raidījums "De facto". Reformu dēļ birojā, iespējams, draudot šķelšanās.

KNAB patlaban izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot viņa vietnieci un KNAB Apkarošanas daļas vadītāju Jutu Strīķi. Līdz šim par operatīvajām darbībām, kriminālprocesu sākšanu un cilvēku aizturēšanu KNAB atbildēja tieši šī daļa, bet nu kļuvis skaidrs, ka turpmāk KNAB būs vēl viena operatīvo darbinieku grupa, kuras darbu tiešā veidā varēs noteikt KNAB priekšnieks.

Formāli jaunais veidojums paredzēts korupcijas apkarošanai Latvijas reģionos, bet faktiski tā darbinieki atradīsies Rīgā un būtībā strādās ar tādiem pašiem izejas datiem kā pārējie operatīvie darbinieki, secina "De facto".
Operatīvie darbinieki, kuri veido reģionālo grupu, iekļauti Informācijas uzkrāšanas un analīzes nodaļā, kuras priekšnieks tieši pakļauts Vilnītim. Viņš gan nevar precīzi izskaidrot, kādēļ, lai cīnītos ar korupciju reģionos un uz robežas, bija jānodala atsevišķi darbinieki no pārējās operatīvās darbības un kādēļ viņu pakļautība ir cita.

"Sākumā reģionālā grupa bija paredzēta vienā blokā, bet zināmu apsvērumu dēļ, ne manas vainas pēc, grupa netika izveidota tur, kur bija iecerēta. Viņa tagad ir pārcelta uz citu bloku un šajā blokā tā būs izveidota. Es ceru – divi mēneši jau pagājuši – vēl pēc mēneša tā būs pilnībā nokomplektēta. Jā, faktiski tā ir sākusi savu darbu," skaidrojis Vilnītis.

Tomēr šīs izmaiņas KNAB operatīvajā darbā notikušas, nesagaidot saskaņojumu no premjera puses, lai gan normatīvie akti to prasa. "Ir saņemti Vilnīša priekšlikumi attiecībā uz KNAB reglamenta izmaiņām, Valsts kanceleja tos ir izanalizējusi, sniegusi savu atzinumu, un tagad šis atzinums, kurā ir norādīts arī uz iespējamām neprecizitātēm un trūkumiem piedāvātajā versijā, kas cita starpā paredz arī sadrumstalotu KNAB struktūru, ir iesniegti atpakaļ Vilnītim," teicis Dombrovskis.

Valsts kancelejas juristi devuši negatīvu atzinumu – Datu uzglabāšanas un informācijas analīzes nodaļas jaunie uzdevumi dublēsies ar Izmeklēšanas un Operatīvo izstrāžu nodaļu funkcijām. Premjers uzsver, ka grozījumi nav apstiprināti un patlaban tiek gaidīta atbilde no Vilnīša puses.

Tomēr pēc KNAB vadītāja domām premjers ar atbildi ir nokavējis, tādēļ grozījumi varēja stāties spēkā arī bez atļaujas. Darbā jau pieņemti cilvēki, un noprotams, ka tieši Vilnīša izveidotajai grupai būs iespējas noteikt biroja darba toni un virzienus korupcijas apkarošanā, norāda "De facto". Vilnītis apstiprina, ka jaunā nodaļa dos uzdevumus arī Strīķes vadītajam KNAB blokam.

Netieši izteikumi vedinot uz secinājumiem, ka KNAB amatpersonu vidū patlaban valda ļoti sarežģītas attiecības, un tiek pieļauts, ka biroja iekšienē patlaban notiek šķelšanās, vēsta raidījums. Tomēr iestādes vadītājs uzskata – iekšēja konkurence cels darba rezultātus.

Savukārt pētnieks Valsts Kalniņš norāda, ka resursu saskaldīšana darbu neuzlabos. "Vislielākais risks ir, vai šis nav solis KNAB amatpersonu sadalīšanai atsevišķās nometnēs, un tas varētu būt diezgan bēdīgi. Rezultāts nekādā ziņā nav labs, iekšēja konkurence ir naidīga," norāda Kalniņš.

Iepriekš intervijā aģentūrai BNS Vilnītis pieļāva, ka reformu gaitā varētu atteikties no viena sava vietnieka, kā arī pats pamest amatu, kam galvenais arguments būtu iespējamā algas samazināšana.

Komentāri (28)

dro 16.05.2010. 22.06

Manuprāt KNAB priekšnieka amatam tiešām izdevies atrast lielāko kretīnu:)

+32
-1
Atbildēt

2

    janisvinodis > dro 17.05.2010. 08.59

    Ja varētu izstrādāt kādu metodi, kā aizsargāties pret kretīniem, tad arī Valsts pārvalde uzlabotos. Varbūt ir kāds pulverīc…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Miķītis, Džeikobs ॐ > dro 17.05.2010. 00.05

    Bullseye…tieshi taa:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 16.05.2010. 22.49

Kā runā, Vilnītis kontrolējot pilnīgi visas lietas,operatīvo darbību, mēģinot apiet vai tikt vaļā no godīgiem profesionāliem, pieņēmis darbā veselu baru absolūti neprofesionālu, toties pakalpīgu zābaku laizītāju, KNAb darbs ir pilnībā paralizēts, iespaids, ka pilda politisko pasūtījumu, jo pats esot reti stulbs, un diezin vai būtu varējis tik smalki izplānot visu.
Pirmais, kas jādara pēc vēlēšanām – jātiek vaļās no šā te īpatņa ar īpašām vajadzībām un viņa savāktās stulbeņu komandas, patreiz KNAB nevis cīnās ar korupciju, bet, traucē to darīt, TP savu ir panākusi.

+25
0
Atbildēt

0

andris902 16.05.2010. 21.54

….”Tomēr pēc KNAB vadītāja domām premjers ar atbildi ir nokavējis”….Vai Vilnītis kaut ko nav sajaucis – kurš kura pakļautībā strādā?

Bet bilde ir lieliska….

+24
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu