EK dod zaļo gaismu eiro ieviešanai Igaunijā • IR.lv

EK dod zaļo gaismu eiro ieviešanai Igaunijā

25
Indra Sprance

EK: Igaunija ir gatava eiro ieviešanai no nākamā gada 1.janvāra

"Mēs atzinīgi vērtējam, ka Igaunija ilgstoši ir īstenojusi piesardzīgu politiku. Lai nodrošinātu, ka eiro ieviešana būs veiksmīga, Igaunijai jāturpina centieni saglabāt piesardzīgu fiskālās politikas nostādni,” ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna teikto citē BNS.

Rēns arī norādījis, ka Igaunijas novērtējums un mūsu priekšlikums ir arī spēcīgs signāls par eiro zonu un plašāk par ES. “Tas uzsver eiro kā vidēja termiņa politikas stūrakmens nozīmi un apstiprina, ka stabili politiskie centieni un ilgtermiņa uz stabilitāti orientēta politika dod konkrētus rezultātus," sacījis ES komisārs.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas lēmumu rekomendēt Igaunijas uzņemsānu eirozonā. Dombrovskis atzīmēja, ka “ir svarīgi, lai eirozona paplašinātos”, tāpat būtu svarīgi panākt, lai pašas eirozonas valstis izpildītu visus kritērijus. “Ja eirozona grib risināt savas problēmas, tad tad jāatjauno kontroles mehānisms, “ pauda Dombrovskis.

Premjers arī atkārtoti apliecināja, ka Latvija gatavojas eirozonai varētu pievienoties 2014.gadā, pašreizējie ekonomikas rādītāji šos mērķi neattālinot.

Galīgo lēmumu par to, vai uzņemt Igauniju eiro zonā, būs jāpieņem ES valstu finanšu ministriem jūlijā, taču līdz šim finanšu ministru viedoklis par valstu uzņemšanu eiro zonā ir saskanējis ar EK viedokli. Igaunija ir iecerējusi 2011.gada 1.janvārī ieviest ES vienoto valūtu, jo tai ir izdevies izpildīt visus Māstrihtas līgumā noteiktos kritērijus.

Igaunija savu "mājas darbu", respektīvi, Māstrihtas kritērijus, ir pilnībā izpildījusi, nopietna problēma daudzām valstīm ir nepārdomāta budžeta politika un augsts aizņemšanās līmenis izaugsmes gados, kas krīzes laikā nozīmēja dramatisku budžeta deficīta pieaugumu, bet Igaunija ir ilgstoši saimniekojusi ar budžeta pārpalikumu, kas radījis pamatu ilgtermiņa stabilitātei, ļāvis krīzē nonākt ar salīdzinoši nelielu budžeta deficītu, iepriekš Ir.lv norādīja Latvijas Banka.

Komentāri (25)

buchamona 12.05.2010. 08.32

…Igaunija ir ilgstoši saimniekojusi ar budžeta pārpalikumu, kas radījis pamatu ilgtermiņa stabilitātei… +++ gribētu dzirdēt A+Šx2 komentāru par šo atziņu. Runa taču ir par laiku, kurā viņi saimniekoja Latvijā.

+10
0
Atbildēt

0

mary75 12.05.2010. 08.47

Te mums dažāda ranga amatpersonas, ierēdņi un politiķi ļoti mīl doties “pieredzes apmaiņā” uz eksotiskām valstīm.
Būtu man teikšana, visus sūtītu mācīties uz Igauniju, pat p[iespiestu daudz ko vienkārši pārņemt no igauņiem, kaut vai valsts pārvaldes modeli, valsts aparātu – nelielu, lētu, un efektīgu, un daudz ko citu.
Kaut arī, valstisku attieksmi un atbildības sajūtu muļķuzemes amatpersonām, politiķiem, ierēdņiem iemācīt būtu grūtāk, kā manam sunim iemācīt dejot baletu.

+8
0
Atbildēt

3

    mary75 > mary75 12.05.2010. 09.15

    Tur jau ir tā lieta, to, ko cilvēkam nav iemācījuši vecāki – ka darbs jādara godīgi, un zagt ir slikti, to iemācīt nevar.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 12.05.2010. 08.56

    Mūsējie ļoti labi zina kā būtu jādara. Bet nedara. Ja darītu tā, kā jābūt pareizi, tad paši sev nogrieztu pieeju dažādiem labumiem. Domā, mums ierēdņi un politiķi ir kādi muļķi, lai sevi apkāstu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 12.05.2010. 09.23

    Tieši tā. Tāpēc sūtīt uz Igauniju ir bezjēgā. Labākais, ko šādā situācijā var darīt- nesūtīt uz eksotiskajām valstīm, lai netērē mūsu naudu un nesamācās jaunus trikus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Guncītis 12.05.2010. 08.50

Ja pagājušajās vēlēšanās nebūtu savēlēti skaisti reklamēties protoši kampēji, tad arī Latvijā nākošgad būtu ieviests Eiro.

+7
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > Guncītis 12.05.2010. 08.55

    Ne tikai pagājušajās. Nesmukais pagrieziens notika jau ar 6. Saeimas vēlēšanām- ar Latvijas ceļu. Un vēlākā bezpartejiskā premjera uznākšana uz skatuves bija vēl lielāks solis grāvī. Domā šajās vēlēšanās kaut kas baigi mainīsies? Tāpat savēlēs vecos blēžus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu