Eirozonas līderi vienojas veidot krīzes fondu • IR.lv

Eirozonas līderi vienojas veidot krīzes fondu

31
AFP/LETA

"Eirozona – tā ir vienota Eiropa, un mēs neļausim spekulantiem sagraut to, kas ir veidots desmitgadēm ilgi," paudis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī

Eirozonas līderi sestdien vienojušies izveidot krīzes fondu visiem 16 valūtas zonas partneriem, lai atvairītu finanšu tirgu uzbrukumus eiro, ziņo LETA-AFP/NEWRU.

"Tagad runa vairs nav tikai par Grieķiju. Mūs sagaida eirozonas sistēmiskā krīze, uz kuru tiks nekavējoties atbildēts," pēc sanāksmes pavēstīja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. "Visas Eiropas institūcijas, ES Padome, Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka ir apvienojušās, lai atvairītu uzbrukumus eiro. Eiropas atbildes plānu visas valstis ir atbalstījušas vienbalsīgi. Tā ir vispārēja mobilizācija," sacīja Sarkozī.

"Eirozona – tā ir vienota Eiropa, un mēs neļausim spekulantiem sagraut to, kas ir veidots desmitgadēm ilgi." Arī Vācijas kanclere Angela Merkele uzsvērusi, ka ES raidīs skaidru signālu starptautiskajiem spekulantiem, izveidojot kopienu stabilizējošo mehānismu.

Kā liecina samita noslēgumā pieņemtais paziņojums, pirmo reizi eirozonas 11 gadu pastāvēšanas vēsturē pieņemts lēmums izveidot pastāvīgi strādājošu stabilizācijas mehānismu, kurš ļaus operatīvi palīdzēt eirozonas valstīm, kuras saskaras ar budžeta problēmām. Eiropas Centrālā banka arī paziņojusi par gatavību veikt tūlītējus monetārus pasākumus, lai apturētu krīzes izpausmes. Eirozonas valstis arī apņēmušās padarīt stingrāku ES Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumu ievērošanas režīmu. Tāpat samita noslēguma paziņojumā norādīts, ka tiks pastiprināta finanšu tirgu kontrole.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu