Baltijas praida laikā aiztur vairākus nekārtību cēlājus • IR.lv

Baltijas praida laikā aiztur vairākus nekārtību cēlājus

8
AFP/LETA

Viļņā notiekošajā Baltijas praida gājiena dalībnieku vidū bija vairāki Lietuvas parlamenta deputāti

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sestdien simtiem cilvēku piedalījās Baltijas seksuālo minoritāšu praida gājienā, kura laikā protestētāji meta vairākas dūmu bumbas, un 19 protestētāju par nekārtību celšanu aizturēti, ziņo BNS.

Gājiens notika Neres upes krastā nožogotā teritorijā, savukārt aptuveni 1500 protestētāju bija sapulcējušies upes otrā krastā aiz policijas izveidota metāla žoga. Protestētāji meta vairākas dūmu bumbas un apmētāja policistus ar dažādiem priekšmetiem, bet viens protestētājs šķērsoja Neres upi laivā un izkliedza dažādus apvainojumus gājiena dalībniekiem. Kad protestētāji mēģināja izlauzties cauri nožogojumam, policija pret viņiem raidīja asaru gāzi. Policija informēja, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu aizturējusi 19 protestētājus.

Viļņas apriņķa policijas priekšnieks Ķestutis Lančinsks žurnālistiem teica, ka policija vēlas administratīvi sodīt par kūdīšanu uz nekārtībām divus parlamenta deputātus. "Mēs lūgsim [Seima atļauju] administratīvi sodīt šīs personas par kūdīšanu uz nekārtībām. Ja nebūtu šo abu pilsoņu, notikums būtu beidzies bez lieliem incidentiem," sacīja Lančinsks.

Gājiena dalībnieku vidū bija vairāki Lietuvas parlamenta deputāti un Eiropas Parlamenta deputāti no Lietuvas, Zviedrijas Eiropas Savienības lietu ministre Birgita Olsone, Nīderlandes vēstnieks Lietuvā, Eiropas Parlamenta deputāts Maikls Kešmens no Lielbritānijas, starptautisko cilvēktiesību organizāciju "Amnesty International" un "Human Rights Watch" pārstāvji.

Gājiens bija iespējams, jo Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa piektdien atcēla zemāka līmeņa tiesas divas dienas pirms tam noteikto aizliegumu šo gājienu Viļņā rīkot.

Komentāri (8)

Rubins 08.05.2010. 23.31

Pirms trīs gadiem Lietuvas LGBT aktīvisti man teica, ka par gājienu Viļņā var pat nesapņot – tas nekad nenotikšot. Pateicoties Baltijas valstu solidaritātei, šogad viņiem tas izdevās. Par to man tiešām prieks.

+5
-1
Atbildēt

0

Gurķis, Viecha 08.05.2010. 19.42

izskatās ka viļņa ir dziļākā akmens laikmetā kā rīga. :)

+6
-2
Atbildēt

1

    daina_tabuna > Gurķis, Viecha 08.05.2010. 21.38

    Dūmu bumbas ir dziļāks akmens laikmets kā sūdu mešana? Nedomāju gan. Te drīzāk jānoraksta uz reliģisko piederību. Katoļi paliek katoļi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Driimeris 08.05.2010. 22.17

interesanti, ko gaida mūsu kristīgās konfesijas- kur lāpu gājieni?!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu