Pasniegs Literatūras gada balvu • IR.lv

Pasniegs Literatūras gada balvu

34
Gundars Ignats. Foto - Mārtiņš Zilgalvis, f64
Pauls Bankovskis

Svētdien svinīgā ceremonijā radio NABA klubā NABAKLAB tiks nosaukti 2009. gada Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras gada balvas laureāti

Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras Gada balvas 2009 pretendentus balvai izvirzījuši un laureātus balsojumā noteikuši viņu kolēģi rakstnieki. Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane norāda, ka šāds iekārtojums ļauj spriest ne vien par latviešu literatūras patreizējo kopainu, bet arī šo to uzzināt par “vidējo latviešu rakstnieku”.

Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras Gada balva tiek piešķirta kopš 2001. gada un ir nozīmīgākā literārā godalga Latvijā.

Dzejas jomā Literatūras gada balvai šogad bija izvirzīts Uldis Bērziņš par dzejas krājumu “Saruna ar pastnieku” (apgāds “Neputns”), Maira Asare par krājumu “Ceļš uz Tūju” (“Jumava”) un Leons Briedis par krājumu “Mijkrēšļa rokraksts” (Jāņa Rozes apgāds).

Prozā literatūras godalgai izvirzīta Maira Asare par grāmatu “Sieviešu zona” (“Dienas Grāmata”), Jānis Lejiņš par vēsturisko triloģiju “Zīmogs sarkanā vaskā” (“Karogs”) un Nora Ikstena par romānu “Amor fou” (“Dienas Grāmata”).

Bērnu literatūras jomā balvai izvirzīts Juris Zvirgzdiņš par “Lāča Bruņa medībām” (“Liels un mazs”) un par gramatu "Pele, punkts un Gūtenbergs ("Zvaigzne ABC"), Iveta Vecenāne par darbu “Vectētiņš, Antoniņš un mēs” (“Liels un mazs”) un Māris Rungulis par “Kaķu ģenerāli” (“Zvaigzne ABC”).

Par tulkojumiem un atdzeju balvai izvirzīta Maima Grīnberga, kas tulkojusi Miko Ramminena “Alus tarbas romānu” (“Dienas Grāmata”) un Andrusa Kivirehka “Sirli, Sīms un noslēpumi” (“Liels un mazs”), Māra Poļakova par Brigites Hinces-Bolenas “Roma un Vatikāns” (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu un Guntars Godiņš par contras&kivisildnika grāmatas “Kaunis gorjačij igaunis/Nevārītas asaras” (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu. 

Balvai par labāko debiju izvirzīts Gundars Ignats par stāstu krājumu “Bez jakas” (“Dienas Grāmata”), Arvis Viguls par dzeju krājumu “Istaba” (“Satori”) un Ingmāra Balode un Ādams Zagajevskis par krājumu “Svešā skaistumā” (“Satori”).

Balvai literatūras vēstures un literatūras zinātnes kategorijā izvirzīta Gundega Grīnuma par darbu “Piemiņas paradoksi” (“Karogs”), Anda Kubuliņa par Edvarta Virzas Rakstu 2. grāmatas sastādīšanu (“Zinātne”) un Janīna Kursīte par “Tautlietu vārdeni” (“Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra”).

Dramaturģijas jomā balvai izvirzīta Māra Bērziņa luga “Iztēlojies” (“Mansards”), Baiba Jukņeviča par lugu “Vienkāršas lietas” (“Kultūras biedrība Harmonija”) un Aiva Birbele par lugu “Koridors” (“Teātra Vēstnesis” 5/6).

Tāpat kā citus gadus tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu latviešu literatūrā.

Šogad balvas pasniegšanas ceremonijai pirmoreiz tās pasniegšanas vēsturē būs iespējams sekot arī neklātienē – interneta tiešraidē NABAKLAB mājas lapā

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu