Grieķijas parlaments apstiprina taupības pasākumus • IR.lv

Grieķijas parlaments apstiprina taupības pasākumus

42
AFP/LETA

Arodbiedrības negrasās pārtraukt protestus; amatpersonas nosoda vardarbību

Grieķijas parlaments ceturtdien apstiprinājis taupības pasākumus, ko valdība bija apņēmusies īstenot, lai parādu nastas māktā valsts varētu saņemt starptautisko finanšu palīdzību, vēstī aģentūras LETA-AFP. Pēc cilvēku bojāejas masu protestos sabiedrība ir šokēta, un valsts vadītāji nosoda vardarbību, taču arodbiedrības negrasās savas akcijas pārtraukt, ziņo raidsabiedrība BBC.

Kā ziņots, Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) svētdien vienojās par 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) piešķiršanu Grieķijai trīs gadu periodā. 80 miljardus eiro (56,22 miljardus latu) nodrošinās 15 eirozonas dalībvalstis, savukārt atlikusī summa nāks no SVF. Apmaiņā pret palīdzības programmu Atēnas piekrita ieviest bargus taupības pasākumus. Cita starpā Grieķija apņēmusies pārtraukt prēmiju izmaksas un nepieļaut algu pieaugumu valsts sektorā strādājošajiem līdz 2014.gadam, kā arī atcelt tā dēvēto 13. un 14.mēnešalgu. Turpmākos trīs gadus nebūs iespējama arī pensiju palielināšana. Pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jāpaaugstina no 21% līdz 23%, savukārt nodoklis degvielai, alkoholam un tabakai jāpalielina par 10%.

Kamēr notika parlamenta sēde, pie tā ēkas Atēnās pulcējās jauni protestētāji. Grieķijas premjers Georgs Papandreu savā runā paziņoja, ka vardarbība nav risinājums, tai pašā laikā izslēdzot no savas sociālistu parlamenta grupas trīs deputātus, kas nepiedalījās balsojumā.

"Uz spēles likta Grieķijas nākotne," uzsvēra Papandreu, "ekonomika, demokrātija un sociālā vienlīdzība tiek pārbaudītas." Savukārt finanšu ministrs Georgs Papakonstantinu uzsvēra, ka Grieķijas valdības paredzētie taupības pasākumi ir vienīgais veids, kā valstij izvairīties no bankrota.

Trešdienas protestu upuri – pirmie līdzīgās akcijās valstī 20 gadu laikā – satriekuši Grieķijas iedzīvotājus. Banku darbinieki pasludinājuši streiku un devušies demonstrācijā, paužot neapmierinātību par kolēģu zaudēšanu. Kā ziņots, trešdien protestētāju uzbrukumā bankas “Marfin” filiālei Atēnās gāja bojā divas sievietes, viena no tām topošā māte, un viens vīrietis. Pie nelaimes vietas ceturtdien krājās sērotāju nolikti ziedi un sveces.

Presidents Karoloss Papoliass paziņojis, ka Grieķija ir “bezdibeņa malā”, un “mēs visi esam atbildīgi, lai tā nesper liktenīgo soli”. Tomēr arodbiedrības nav atvēsinājuši trešdienas notikumi, un to pārstāvji aicina turpināt demonstrācijas.

Komentāri (42)

garausiitis 07.05.2010. 09.34

Desmit iemesli Grieķijas krīzei ,ko min Stern vācijā :
1. Budžeta parādi – kalns aug
2. Korupcija – lieta ar aploksnēm
3. Sabiedriskie pakalpojumi – darbs apmaiņā par balsi
4. Brālēnu ekonomika- nekompetences pieaugums
5. Tirdzniecības bilance – vairāk pērk kā pārdod
6. Melnais darbs – ekonomika garām valsts kasei
7. pensiju sistēma – bankrots ir redzams
8. Bezdarbs – apstādināto massa
9. Trakošana – katrs cīnās par sevi
10. Uzticamība – pirmkārt ir izpostīta reputācija
Paskatamies , kuri no punktiem bija un ir aktuāli arī Latvijā .
Pēdējie divi nav , bet kā ar pārējiem – kas pārvarēts ,kas palicis?

+7
0
Atbildēt

4

    ::Vai cis :: > garausiitis 07.05.2010. 14.00

    Tu gribi teikt, ka mūsu gadījumā nepastāv bažas par godīgumu valsts varas mērogā??? Es neesmu Tevi pārpratusi??

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 07.05.2010. 14.22

    Runa bija par to ,ka grieķi rupji falsificēja finansu datus. Es neesmu dzirdējis,ka Latvijai pārmestu datu falsificēšanu. Latvijai ir citas lietas ko pārmest.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > garausiitis 07.05.2010. 10.42

    Nepiekrītu par pēdējo divu punktu neesamību: arī pie mums katra cunfte cīnās par sevi, ņemsim kaut vai LSDSP organizēto Sūnas protesta akciju vai skolotāju buntošanos pērn, kā arī citus piemērus. Izpostīta reputācija neko nenozīmē vietējā kurkuļu dīķa mērogā, bet starptautiskā mērogā tas ir milzīgs zaudējums, kas izpauzās arī praktiski, kaut vai, piemēram, priekšsamaksas pieprasīšanā darījumos, kuros parasti tiek piemērota pēcsamaksa.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 07.05.2010. 11.41

    Tās mūsu cunftu demonstrēšanās ir bērnu šļupsti salīdzinot ar Grieķiju. Protesti būs vienmēr un tas ir tikai normāli , jautājums par to kādā mērā un ar kādām metodēm. Ja Latvijas gadījumā piemēram Sūnas protesti vai skolotāju protesti ir attaisnojami ar to ,ka atalgojuma līmenis tiešām ir kritisks , tad grieķu gadījumā ir stipri jāizvērtē cik adekvāts ir valsts sektorā strādājošo atalgojums un sociālās garantijas pret veikto darbu. Ja par uzticamību , tad paskaidrojumā Stern rakstīja ,ka uzticību ir sagrāvusi Grieķijas valsts valdība manipulējot ar budžeta skaitļiem un slēpjot patiesību par valsts finanšu stāvokli. Mūsu gadījumā ir bailes par mūsu finansiālo stabilitāti , grieķijas gadījumā par godīgumu valsts varas mērogā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 07.05.2010. 01.04

Man nets ik pa brīdim pazūd.
Man jau kā nobriedušai sievietei, tie jaunie dikti patīk. Vakar ar vīru spriedām, ka Kamerons un Kleggs, pavirši skatoties, vizuāli ir līdzīgi. Kleggs laikam kareivīgāks, bet Kamerons tradicionālāks – atbilst manam stereotipam par labi audzinātu džentlmeni. Patika, ka angļiem balsu skaitīšana notiek nevis katrā balsošanas iecirknī, bet saved vēlēšanu urnas no vairākiem balsošanas punktiem vienā. Stāsta, ka tā ir ātrāk, bet droši vien pie mums arī tur varētu “objektīvas grūtības” uzrasties.

+3
-2
Atbildēt

0

ievuliitis 07.05.2010. 01.14

Atceroties daudzus skandālus ar deputātu ienākumu vai nodokļu deklarācijām – (nez kā tie papīri Lielbritānijā saucas?), man kļuva smieklīga Grūtupa skumjā nožēla par pie mums iztrūkstošu aristokrātiju. Itkā “zilas asinis” būtu iedzimta imunitāte pret alkatību vai nekrietnību:))

+2
-1
Atbildēt

3

    Kristaps O. > ievuliitis 07.05.2010. 01.41

    patiesībā es brīnos. Vecā Rīgas laikā viņš stāstīja, ka pasūtījis tam Miervaldim Polim gleznu ar jaunlatviešiem par kautkādiem 11 000 Ls, ja nekļūdos, ka viņš pats būtu gribējis būt starp viņiem. Vēl viņš teica, ka, ja viņam būtu vara, ir VISSVARĪGĀK stiprināt valsts, t.i.Latvijas aizsardzības spējas. t.i., bruņotās. Mani tiešām pārsteidz, kāpēc viņš tik baigi kretinizējies? Tajā intervijā bija tāda īsta patriota sajūta – par viņu. Un vairumam bagātu cilvēku tomēr parādās vēlme darīt labu sabiedrībai. Kā Bilam Geitsam un Sorosam. Tas kautkā acīmredzot cilvēcei ieprogrammēts – mostas altruisms, tad, kad tev ir daudz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 07.05.2010. 01.32

    Jā, man vienmēr ir dīvaina sajūta, kad redzu, dzirdu, lasu Grūtupu/par Grūtupu. 89., 90., 91. viņš nesavtīgi palīdzēja. Ir cilvēki, kas to atceras. Kurā brīdī notika krass pagrieziens, kāpēc?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > ievuliitis 07.05.2010. 01.21

    Grūtups senā intervijā Rīgas Laikam atzina, ka savas dzīves laikā ir apsvēris pašnāvības iespēju. Es pat nez kāpēc atceros precīzu viņa atbildi – “esmu apsvēris šādu iespēju”! Neturpināšu, lai Nellija mani neizbano – bet – manī rodas zināmas domas. Latvijas Ļaunais gars viņš ir un man iedveš šausmas. Man viena draudzene viņu salīdzināja ar Taleirānu. Protams, Taleirāns – citi mērogi. Bet viņš tomēr izglāba Francijas valsti no sadalīšanas (Vīnes kongresā 1815.gadā). Grūtups – tīrā Nodevības un Šausmu seja.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu