Banka: var noraidīt eiro ieviešanu Igaunijā • IR.lv

Banka: var noraidīt eiro ieviešanu Igaunijā

22
Lita Krone, LETA

Eiropas komisārs to dēvē par vēl neapstiprinātu jautājumu; Somija prasa vienādu attieksmi visiem

Igaunijai varētu draudēt arī noraidījums eiro ieviešanai 2011.gada janvārī, brīdina "Danske Bank" analītiķi, komentējot Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna izteikumus. Kā vēstī aģentūra LETA, Rēns trešdien Briselē paziņoja, ka Igaunijas uzņemšanā eirozonā "nav jau apstiprināts jautājums" un Eiropas Komisija (EK) "ļoti rūpīgi vērtēs Igaunijas budžeta un inflācijas skaitļus".

Savukārt Somijas finanšu ministrs Jirki Katainens Vācijas laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" norādījis, ka nav neviena iemesla neuzņemt Igauniju 2011.gadā eirozonā, un vērtēšanā "visām valstīm jāpiemēro vienādi noteikumi".

Kā ziņots, Igaunija apgalvo, ka tā izpildījusi visas uzņemšanas prasības, kas ļautu tai kļūt par trešo Austrumeiropas valsti, kas ieviestu eiro pēc Slovēnijas un Slovākijas. Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) jau norādījis, ka Igaunijas iestāšanās eirozonā nozīmētu stabilizāciju visam Baltijas reģionam.

Taču Grieķijas finanšu krīze un tās iespaids uz citiem Eiropas tirgiem palielina risku, ka eirozonas valstis apturēs jaunu valstu uzņemšanu, prognozē "Danske Bank" vecākais analītiķis Larss Kristensens un Baltijas tirgus galvenā analītiķe Violeta Klīviene. "Kaut arī EK nesenajos komentāros ļauts nojaust, ka Igaunija varētu saņemt ilgi gaidīto zaļo gaismu eiro ieviešanai, vēl joprojām pastāv liels risks, ka Igaunija nesaņems apstiprinājumu eiro ieviešanai. Par to arī liecina Olli Rēna komentāri," brīdina analītiķi.

Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka dos vērtējumu par Igaunijas atbilstību uzņemšanai eirozonā, vērtējot Tallinas fiskālos un inflācijas mērķus. EK un ECB ziņojumam ir rekomendējošs raksturs Eiropas Savienības Padomei, kas šo jautājumu skatīs jūlijā. Pēc analītiķu vērtējuma, Olli Rēna un ECB ekonomista Jirgena Štarka izteikumi liecina, ka Igaunijai tiks ieteikts pagaidām atlikt eiro ieviešanu.

Neskatoties uz nodokļu ieņēmumu mazināšanos, Igaunijas valdībai izdevies samazināt budžeta deficītu līdz 1,7% no iekšzemes kopprodukta, bet līdz 2012.gadam Igaunija plāno nodrošināt budžeta pārpalikumu.

"Ir skaidrs, ka Igaunija ir panākusi iespaidīgu finanšu konsolidāciju, bet pašreizējos apstākļos ar to var būt par maz. Šajā gadījumā lielāka uzmanība varētu tikt pievērsta ilglaicīgai stabilitātei gan inflācijas, gan valsts finanšu jomā," uzskata "Danske Bank" analītiķi. Ja eiro ieviešana tiks atlikta, tas atstās iespaidu uz ne tikai Igaunijas ekonomiku, bet arī uz visu Baltijas reģionu, brīdina eksperti.

Savukārt ASV ekonomists Norels Rubini ceturtdien intervijā Francijas laikrakstam "La Repubblica" brīdinājis, ka pastāv eirozonas sabrukšanas risks, jo problēmas no finanšu krīzes vairāk skartajām valstīm, piemēram, Grieķijas, var izplatīties. Pēc eksperta domām, visvairāk apdraudēta ir Portugāle, tai seko Īrija un Spānija, kā arī Itālija.

Komentāri (22)

aivars_silins 06.05.2010. 19.49

Ja Igaunijai izvirzīs papildu prasības, tas tikai apliecinās, ka ES daži ir vienlīdzīgāki par citiem. Tas būs ļoti slikts signāls jaunajām ES dalībvalstīm. Kaut gan, lauksaimniecības subsīdijas jau ir netaisnīgas. Un kur vispār skatījās EK, ja aizlaida Grieķiju tik tālu?

+5
-1
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 06.05.2010. 21.08

Nu pēc taisnības visiem Briseles ķebļu sēdētājiem jau gauži sen bija jālaužas tribīnē, ar tekstu kaut vai par zemnieku subsīdijām.. Tas tā kā saucas brīvais tirgus, kad mūsējam ir ntkārt mazāk? :) Kāda pipara dēļ,interesanti? Ja doma, ka LV ir 3 šķiras eiropa, tad tā arī jāpasaka, nevis jāgozē šlipstes- mēs te, mums te.. :)

+4
0
Atbildēt

0

mary75 06.05.2010. 19.46

Par to, ka ES pastāv dubultstandarti, nevienam sen nav noslēpums, bet, tagad vispār nav skaidrs, kas ar to eiro būs, ja arī igauņus neuzņems, tad arī nav ko raudāt.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu