Daudze: Latvijas valsti necels starptautiskie aizdevēji • IR.lv

Daudze: Latvijas valsti necels starptautiskie aizdevēji

42
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Protestējot pret vārda nedošanu Īvānam, vairāki bijušie AP deputāti Saeimas svinīgo sēdi neapmeklē

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) uzrunā Saeimas svinīgajā sēdē otrdien atgādināja, ka pirms divdesmit gadiem nozīmīga bija tauta spēja vienoties kopīgai rīcībai neatkarības sasniegšanā un aicināja arī tagad aktīvi līdzdarboties politiskajos procesos, piedaloties vēlēšanās, iesaistoties nevalstiskajās organizācijās.

„Mūsu vietā Latvijas valsti necels ne Starptautiskais Valūtas fonds, ne Pasaules Banka, ne Eiropas Komisija. Mums pašiem ir jābūt saimniekiem savā zemē,” pauda Daudze.

Saeimas spīkers arī atzīmēja, ka šis ir vēlēšanu gads un pauda cerību, ka politiskās kaislības „neaizēnos galvenos mērķus – izveidot stabilu un sabalansētu valsts budžetu, īstenot tādu ekonomisko programmu, kura nodrošina saprotamu un prognozējamu nodokļu politiku un stabilu uzņēmējdarbības vidi, kas ir iedzīvotāju labklājības pamats.”

„Ņemot vērā pašreizējo politisko spēku samēru un to savstarpējās attiecības, nedrīkst pieļaut, ka politiskās kaislības, īstermiņa politiskais izdevīgums un mazas politiskās Pirra uzvaras noved valsti strupceļā. Tādēļ gan pozīcijas, gan opozīcijas partijām būs jādemonstrē sava politiskā gudrība un spēja uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem, to atbilstību valsts ilgtermiņa interesēm, nepakļaujoties īstermiņa politiskajai konjunktūrai,” sacīja Daudze, aicinot vēlētājus, oktobrī gaidāmajās vēlēšanās izdarot izvēli par to, kam uzticēt Latvijas valsts vadību nākamos četrus gadus, pamatoties uz kandidātu ilgtermiņa attīstības stratēģiju, nevis skaļiem reklāmas saukļiem.

Daudze tāpat pauda pārliecību, ka parlamentārā demokrātija ir bijusi Latvijas pareizā izvēle, un tā nav aizstājama ar vienas stiprās rokas politiku.

„Vēsture ir pierādījusi, ka, pārāk lielai varai nonākot viena vai dažu cilvēku rokās, var tikt pieļautas visai valstij un tautai liktenīgas kļūdas. Tāpēc viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt parlamentārās demokrātijas stabilitāti. Latvijas parlamentārās demokrātijas vēsturē ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi, taču pasaules pieredze rāda, ka parlamentārā demokrātija nodrošina visplašāko sabiedrības interešu pārstāvību,” sacīja Daudze.

Saeimas svinīgajā sēdē, kas veltīta Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai un Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai, otrdien pulcējās pašreizējie parlamentārieši, bijušie Augstākās padomes deputāti, kā arī citas esošās un bijušās amatpersonas.

Sēdē nepiedalījās kādreizējais Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns – iepriekš Saeima bija lēmusi viņam nedot vārdu svinīgajā 4.maija sēdē, un pret to protestējot otrdien Saeimas sēdē nepiedalījās arī bijušais Augstākās padomes Latvijas Tautas frontes frakcijas vadītājs Jānis Dinēvičs. Kopā ar domubiedriem – Stefanu Rāznu, Jāni Škaparu un Jāni Kinnu – viņš noskatījās Saeimas svinīgo sēdi uz video ekrāna pie Brīvības pieminekļa, novēroja LETA.

Ar uzrunu Saeimas svinīgajā sēdē uzstājās bijušais Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, kurš atgādināja to dienu notikumus. „4.maijā emocijas Jēkaba ielā sita augstu vilni. Zālē valdīja nokaitēta atmosfēra. Katra nākamā runa – gan neatkarības atbalstītāju, gan tās pretinieku pusē spriedzi tikai audzēja. Savukārt ārā sapulcējušies cilvēki balsošanas laikā uzgavilēja un skaitīja līdzi katrai balsij par. Latvija laikam nekad vairs nepieredzēs neko līdzīgu tam kā todien tika sveikti 138 par balsojušie deputāti,” sacīja Gorbunovs.

Komentāri (42)

Marija 04.05.2010. 13.24

Daudze, starptautiskie aizdevēji ir tie, kas vairākkārtīgi norādījuši, ka oligarhu nozagtai valstij nepieciešamas strukturālas reformas pareizas celtniecības procesa nodrošināšanai.

Man personīgi Daudze šķiet kā tipisks padomlaika nomenklaturščiks, paklausīgs pareizās partijas vadlīnijas turētājs cīņā pret rietumu imperālistiem.

+25
0
Atbildēt

0

mary75 04.05.2010. 13.32

Vēl šie te Lemberga izsūtāmais zēns aizmirsa pieminēt Sorosu starp ļaunajiem, kas te “neko nenoteiks”.
Vispār, diezgan nožēlojams teātris, labāk būtu pastāstījis, kāpēc ZZS tik nepieciešams TM amats un tik nevēlams Maizītis.
Likulības un melīguma ziņā Daudze nr.2 aiz Muižnieces.

+23
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 04.05.2010. 13.15

Jā, Daudzes kungs, mēs būsim saimnieki savā zemē, nevis zaglīgi oligarhi, kas apgalvo, ka veido latviešu buržuāziju.

+18
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu