Škapars: Pret Īvānu iebilda Daudze • IR.lv

Škapars: Pret Īvānu iebilda Daudze

22

Saeimas priekšsēdētājs, iespējams, bažījās par LTF līdera runu 4.maijā, pieļauj ''Nekā personīga"
Kategoriski pret kādreizējā Latvijas Tautas frontes (LTF) līdera Daiņa Īvāna uzstāšanos svinīgajā Saeimas sēdē Neatkarības deklarācijas 20.gadadienā protestējis Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), raidījumā "Nekā personīga'' apgalvoja Jānis Škapars, bijušais LTF domes priekšsēdētājs.
Pats Īvāns paudis, ka tas, kas izdevās pirms 20 gadiem, bija uz gandrīz vai neiespējamā robežas. Viņš tagad nesaudzīgi runā par to, kas bijis nepieņemami gados pēc neatkarības atgūšanas un gatavs lūgt piedošanu Mātei Latvijai: ''Es teiktu tā – piedod, ka pēc 20 gadiem, dzīdamies vairāk pēc personīga labuma, rausdami tavas bagātības tikai savā privātīpašumā, mēs esam aizmirsuši tevi pašu un neesam rūpējušies par visu tavu bērnu, tikai par dažu izredzēto labklājību. Piedod arī par to, ka pie tava saimes galda daži ir brangi pārēdušies, tāpēc citiem atliek uz to tikai noskatīties. Un visupēdīgi, piedod, ka mums smagā brīvības nasta daudzkārt likusies par grūtu. Mēs esam svieduši to zemē un bēguši projām.''
"Nekā personīga'' pieļauj, ka nojauta par šo vārdi izskanēšanu oficiālajā svētku pasākumā tagadējiem deputātiem likuši atrast formālu ieganstu, lai neļautu bijušajam LTF līderim runāt svinīgajā Saeimas sēdē Nacionālajā Operā.
Jau vēstīts, ka Īvānam uzstāšanās tika liegta ar atsauci uz Saeimas Kārtības rulli, kas paredz, ka svinīgajā sēdē uzstājas Saeimas priekšsēdētājs. Prezidijs un frakciju padome gan paplašināja runātāju loku ar bijušo Augstākās padomes priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, viesiem no Lietuvas un Igaunijas. Šādas attieksmes dēļ uz svinīgo sēdi atteicās ierasties vairāki toreizējie deputāti, kas balsoja par Neatkarības deklarāciju.
''Man žēl, ka tik kategoriski pret Daiņa uzstāšanos protestēja tieši Saeimas priekšsēdētājs. Tas jau liecina par kopējo klimatu, kāds patlaban pastāv augstākajā varas institūcijā,'' "Nekā personīga'' teica Škapars.''Mūsu tautfrontiešu priekšlikumam stāvēja pretim vara, vara izlēma tā, kā noslēdz elektrību un ieslēdz tumsu, un cauri bija ar Daini!"
Daudze raidījumam norāda, ka viņš nav bijis galvenais lēmējs, pret bijuši visu tagadējās Saeimas frakciju vadītāji.
"Nekā personīga'' norāda: "4.maijs nebūtu tāds, kā bija, ja nebūtu gan Īvāna, gan Gorbunova. Abi bija tandēms, kas sasniedza mērķi. Īvāns – emocionāls, iedvesmojošs, brīvības ideālu simbols. Gorbunovs – izcili taktisks, nosvērts un diplomātisks organizators."
Gorbunovs raidījumam sacīja, ka viņam tas bijis nepatīkams pārsteigums un brīdi arī viņš gandrīz domājis no runas atteikties. Jau ziņots, ka situāciju izglābis Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš uzaicinājis Īvānu uzrunāt tautu pie Brīvības pieminekļa pirms viņa paša.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu