Rožukalne: atkarība no politiķiem saglabāsies • IR.lv

Rožukalne: atkarība no politiķiem saglabāsies

24
Lita Krone, LETA

Elektronisko mediju likumprojektā nav atrisināta sabiedrisko saziņas līdzekļu finansēšana

Jaunajā Elektronisko mediju likumprojektā, kas Saeimā pieņemts otrajā lasījumā, nav atrisināts sabiedrisko mediju finansēšanas jautājums, atstājot to politiķu aktuālo interešu noteiktas izvēles varā. Tā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina mediju eksperte, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes žurnālistikas studiju programmas vadītāja Anda Rožukalne.

Tādējādi arī pēc jaunā likuma pieņemšanas saglabāsies nestabilitāte attiecībā uz sabiedrisko mediju attīstību Latvijā. "Sabiedriskie mediji arī turpmāk tiks pakļauti īstermiņa lēmumiem un tam, kāda ir kopējā finansiālā situācija valsts budžetā," sacīja Rožukalne.

Kā piemēru viņa min "Latvijas Radio 2" (LR2) koncesijas projekta neveiksmi. "Koncesijas ideja pēc gadu ilgas vilcināšanās ir noraidīta, izvērtējot projektu, iztērēta valsts nauda, bet patlaban Latvijas Radio ieguvis papildu finansējumu. Kopumā no sabiedrības un medija interešu viedokļa tas ir pareizs lēmums, bet vienlaikus tas ir īstermiņa lēmums, kas nav vērsts uz situācijas uzlabošanu ilgākā laikā," secina eksperte.

Ilgi vilkto likumu Rožukalne vērtē kā kompromisu: "Elektronisko mediju likumprojektā jau pirms pieņemšanas atstātas problēmas, kas ietekmēs arī citas šī likuma darbības sfēras. Politiķi kārtējo reizi pierādījuši nevēlēšanos atrisināt sabiedrisko mediju finansēšanas jautājumus."

Kā ziņots, 15.aprīlī Saeima otrajā lasījumā pieņēma Elektronisko mediju likumprojektu, kurš pēc Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas ierosinājuma ir pārdēvēts par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu. Jauns likums nepieciešams, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstīgi mūsdienu tehnoloģijām un Eiropas Savienības prasībām.

Lai novērstu LR2 darbības apturēšanu pēc šī gada 1.maija un nodrošinātu tās nepārtrauktību līdz gada beigām, valdība lēma papildus piešķirt 183 069 latus no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Šis lēmums pieņemts tāpēc, ka valdība joprojām nav pieņēmusi lēmumu par publiskās un privātās partnerības procedūras pielietošanu, nododot LR2 koncesijā.

Komentāri (24)

mary75 02.05.2010. 17.11

Man visā tajā ziepju operā ar to LR2 visvairāk patika tas fakts, ka naudu iedeva tam pašam cilvēkam, pret kuru pirms tam izvirzīja apsūdzību par nelikumīgiem naudas tēriņiem un prēmiju maksāšanu sev, mīļajam, tipiski muļķuzemei, tā teikt, zīme visām amatpersonām – tērējiet droši, likumīgi vai nelikumīgi, jums par to nekas nebūs, nodokļu maksātājs kompensēs.
Būtu pieklājības pēc kaut to Kolātu noņēmuši, vēl viens neaizvietojamais savējais.

+2
0
Atbildēt

0

Kristaps O. 03.05.2010. 01.15

neredzu “Domubiedru aktivitātes”, jau visu dienu. Nez, vaina pie manīm, vai portālā?

0
0
Atbildēt

1

Maija Bogena 02.05.2010. 18.29

“Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes žurnālistikas studiju programmas vadītāja Anda Rožukalne” – diemžēl arī IR šad tad saglabājas padomju laiku šausmīgi garie tituļi. Kāpēc to nesaīsināt vismaz šādi: “RSU žurnālistikas studiju programmas vadītāja …”, jeb pat tikai “RSU komunikācijas zinātniece …”? Esmu jau manījusi, ka IR vairāk nekā citi Latvijas mediji cenšas, izskaust šo tradiciju, bet jācenšas vēl vairāk!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu