Noslēgts dārgais ātrās palīdzības auto līgums • IR.lv

Noslēgts dārgais ātrās palīdzības auto līgums

35
Agnese Gulbe, LETA

Mūrniece "Nekā personīga" sola jaunu konkursu, lai rastu lētāku piedāvājumu

Ceturtdien tomēr noslēgts 21 miljonus latu vērtais līgums par ātrās palīdzības automašīnu īri uz pieciem gadiem, informē TV3 raidījums "Nekā personīga". To parakstījuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš un konkursā iepriekš uzvarējušā uzņēmuma "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" (RSTA) īpašnieks Adigjozals Mamedovs.

Kā ziņots, konkursa noteikumi radīja aizdomas, ka tie rakstīti konkrētai firmai – RSTA, kas vienīgā iesniedza piedāvājumu, kaut nolikumu bija izņēmuši 18 uzņēmumi. No šīs firmas valsts ātrās palīdzības mašīnas īrē jau gadiem, turklāt pāris gadus tas šajā jomā ir monopolists.

Par konkursa uzvarētāju Mamedova firmu savā pēdējā darbdienā pasludināja Tautas partijas deleģētā veselības ministre Baiba Rozentāle, turklāt viņas paspārnē valsts līgumu būtu noslēgusi par 10 miljoniem dārgāk – par 31 miljonu latu.

Tajā pašā dienā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) konkursu apturēja. Veselības ministra pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (JL) liedzās līgumu slēgt. Taču apturēt konkursu un sarīkot jaunu neizdevās, jo neviens no pretendentiem nesūdzējās par konkursa noteikumiem vai rezultātu. Vienīgo sūdzību par konkursa pārtraukšanu bija iesniedzis Mamedovs.

Gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) konkursa nolikumā konstatēja konkurenci būtiski ierobežojošas normas, piemēram, prasību, lai pretendentam, piedāvājumu iesniedzot, būtu 65 mašīnas ar attiecīgu aprīkojumu un operatīvā transportlīdzekļa statusu.

IUB vadītājs Andrejs Tiknuss norādījis, ka šim konkursam ir sava specifika – "šis ir pakalpojums, kuru pārtraukt nedrīkst (..) ne uz minūti". Mamedovs, to apzinoties, nav piekritis pagarināt līgumu uz neilgu laiku, bet uzstādījis noteikumu – ja līgumu slēgtu uz gadu, tad par trīs reizes augstāku cenu.

Mūrniece "Nekā personīga" atzīst, ka pirmo reizi redzot valstij "rakstiskā veidā izteiktu šantāžu". Tomēr pāris dienas pirms 1.maija, kad beidzās iepriekšējais līgums, Veselības ministrija spētu savākt 20, bet ne 65 ātrās palīdzības mašīnas, kas vajadzīgas Rīgā.

Tāpēc ceturtdien, 29.aprīlī, līgums parakstīts. KNAB un IUB norāda – situācijā, kad šantāžas rezultātā parakstīts valstij neizdevīgs līgums, vainojama konkursa novilcināšana. Tam nepiekrīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece Ilze Binovska, aizrādot, ka konkursa saskaņošana sākta pērn rudenī, taču aizkavējusies budžeta pieņemšanas vilcināšanās dēļ.

Mūrniece gan vēl plāno RSTA monopolu novērst, vai nu valstij pašai pērkot vajadzīgās automašīnas, vai izsludinot jaunu konkursu.

Komentāri (35)

IneseT 02.05.2010. 20.35

laiki mainās, viss paliek pa vecam. nožēlojami, ka pat šādi publisiki izvazātas shēmas darbojas kā pulkstenis. plus visam – kā šādi ļautiņi [po latiški ņe bum-bum] tiek šādu firmu vadībā? mafija…

+11
0
Atbildēt

0

mary75 02.05.2010. 22.18

No ko tad Mūrnice var izdarīt pret attiecīgi “sakārtotu” likumdošanu, normatīviem aktiem, utt., nevar vienā momentā uzvarēt daudzu gadu garumā radītu absurdo sistēmu, kas vērsta tikai valsts nozagšanas atvieglošanai?
Tur vajadzīgi gadi un liela politiska griba, lai muļķuzemē ko vērstu uz labo pusi, birokrātija saaugusi ar politmafiju, atlaist nevienu nevar, ļoti dārgi, tādi muļķuzemē likumi.

+6
0
Atbildēt

1

    Ivars Zvirbulis > mary75 03.05.2010. 17.04

    Lai beidz izniekot nodokļu maksātāju naudu ar spēlītēm internetā un dara savu darbu. Iesākumā ar to būtu gana. Bet ja viņa neko citu neprot kā tikai mētāties ar vārdiem, lai demisionē un iet aitas ganīt. http://neoidiotisms.blogspot.com/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 02.05.2010. 21.49

Neba velti likumi un līgumi ir gadiem slīpēti savējo vajadzībām- pamēģini ko lauzt,kādu atlaist.Izvazās pa tiesām, kurās ,ak ironija, to pašu fruktu draudziņu ka biezs.Mums takšu tiesiska valsts :)

+6
0
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu