Ratificē vienošanos par Krievijas floti Ukrainā • IR.lv

Ratificē vienošanos par Krievijas floti Ukrainā

38
AFP/LETA

Strīdīgā līguma apstiprināšana par spīti protestiem parlamentā izraisa kautiņu un nekārtības

Ukrainas parlaments – Augstākā Rada – plenārsēdē otrdien ratificējis ar Krieviju noslēgto līgumu par Melnās jūras flotes palikšanu Krimā līdz 2042.gadam, vēstī LETA-AFP. Neraugoties uz opozīcijas un tūkstošiem cilvēku protestiem Kijevas centrā, no 450 parlamenta deputātiem par līguma ratifikāciju balsoja 236.

Līgums tika ratificēts, neraugoties uz nekārtībām plenārsēžu zālē – tajā bija aizdedzinātas dūmu sveces. Radas spīkeram Volodimiram Ļitvinam un parlamenta balsošanas sistēmai trāpīja neapmierināto deputātu mestās olas. Pēc balsojuma izcēlās kautiņš opozīcijas un valdības koalīcijas deputātu starpā.

Parlamenta sēdes laikā Kijevas centrā notika plašs līguma pretinieku mītiņš, kurā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Tajā bija ieradies arī partijas "Mūsu Ukraina" līderis, bijušais prezidents Viktors Juščenko, kurš kopā ar bijušo premjerministri Jūliju Timošenko bija vienojušies par koordinētu rīcību, lai neļautu Radai ratificēt strīdīgo nolīgumu. Milicijas un demonstrantu starpā otrdien izraisījušās sadursmes. Timošenko piedalījās plašā protesta mītiņā sestdien.

Jau vēstīts, ka vienošanos par Krievijas flotes uzturēšanās līguma pagarināšanu Krimā pēc iepriekš nolīgtā 2017.gada Ukrainas un Krievijas prezidenti Viktors Janukovičs un Dmitrijs Medvedevs parakstīja 21.aprīlī tikšanās laikā Harkovā. Vienlaikus līderi noslēdza vienošanos, ka Krievija Ukrainai piegādās dabasgāzi par pazeminātu cenu.

Harkovas vienošanās izraisījušas šķelšanos Ukrainas sabiedrībā. Deputāti Rietumukrainas apgabalu padomēs tās nodēvējušas par valsts nodevību, prorietumnieciskās opozīcijas līderi un atbalstītāji brīdina par valsts neatkarības zaudēšanas draudiem.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, komentējot pretrunīgi vērtēto līgumu, iepriekš pauda pārliecību, ka tā ir daļa no Ukrainas prezidenta piekoptās balansēšanas ārpolitikas jautājumos, lai saglabātu labas attiecības gan ar Rietumiem, gan Krieviju pirms Igaunijā plānotās NATO dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās. "Ņemot vērā Ukrainas vēsturi un ģeogrāfisko novietojumu, nav viegli šādi balansēt, taču mēs to saprotam.To arī viņš cenšas darīt – ar vienu kāju atrodoties vienā valsts pusē, ar otru – otrā," spriež Klintone.

Komentāri (38)

mary75 27.04.2010. 13.50

Vispār, situācija kaut kur līdzīga Latvijas – Janukovics nāca pie varas tikai t.s. demokrātisku spēku negodīguma, savstarpēja kašķīguma, neefektīgas ekonomiskas politikas dŗeļ.
Tagd Krievija gatava maksāt 4 miļjardus gadā, lai ukraiņi domātu, ka Janukovica dēļ tiem kaut kas uzlabojies.
Toyies jau tiek ierobežota preses brīvīnba utt.

+11
0
Atbildēt

0

austrisv 27.04.2010. 12.58

Tā notiek, ja valstī ievēl prokremliskos spēkus!

+10
0
Atbildēt

3

    Andrejs ščerbins > austrisv 28.04.2010. 02.45

    ļoti pesimistiski, bet ne nereāli. šāds scenārijs cerams neizvērtīsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > austrisv 27.04.2010. 17.23

    Kārli, kļūdies – Latvijā process JAU sācies. Rīgā noteikumus diktē kremļa marionetes, Lpp/Lc/Tp/ zem tupeles, hūtainie nepīkstēs, ja kārtīgāk uzkāps uz astes; nākošais solis oktobrī: Sc (30)ar vienotu elektorātu + ~desmit deputāteļu no lpp/lc/tp, + zzs hūtes stipendiāti = Ukrainas rezultāts.
    Pasaule klusēs- Gruzija, Kirgīzija – to pierāda. Eiropai mute aizbāzta ar Baltijas jūras trubu, pāris % lētāku naftas šļuku. Latvija= caurlaižu tirgotava uz ES. Roslatvija atzīs, ka kļūdījusies izvēlē un demokrātiski parlamentārā ceļā izstāsies no NATO, paliekot ES.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andrejs ščerbins > austrisv 27.04.2010. 15.04

    mja, cerams, ka tas neatkārtosies Latvijā :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

terauds123 27.04.2010. 13.08

Rietumukraina tik viegli ar to nesamierināsies..tur vēl tikai viss sākas..

+8
0
Atbildēt

6

    andrisskrastins > terauds123 27.04.2010. 15.43

    Varbūt jāsaprot, ka pareģojumi ir pareģojumi un reālā dzīve ir reālā dzīve? Ir jāiet ielās, jāskaidro cilvēkiem, nevar vienkārši sēdēt un gaidīt, kad tas notiks un SC paņems valdību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > terauds123 27.04.2010. 14.03

    Labāk mani nebaidi, jo tāpat jau sapņos rādās tās šausmas kas atkal un atkal,uzbrūk no citas puses ar plānveida ekonomikas draudiem no Zaicevas, Kur cerība, ko solīja it kā Finka pareģojumi, ka tas drīz varētu beigties.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > terauds123 27.04.2010. 13.16

    Jā, bet ko var izdarīt Rietumukraina?
    Tas pats gaidāms būs mums, ja uzvarēs SC!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    terauds123 > terauds123 27.04.2010. 13.49

    Nu ja tā būtu tikai viena SC valdība uz kaut kādu termiņu ,tas vēl nebūtu tik traki, varētu pat ļaut viņiem pavadīt kādu laiku arī valdībā, bet nelaime jau tā, ka atšķirībā no iepriekšējo valdību sastrādātajiem mēsliem šitie sūdi var būt neatgriezeniski un Latvijas Rietumu orientācijai liktenīgi..turklāt laikā, kad valsts ir novājināta līdz beidzamajam..šitie saslēgs tādus līgumus, ka salīdzinājumā Krievijas flote Krimā par lētāku gāzi būs tikai bērnu šļupsti..un to nu gan nedrīkst pieļaut!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > terauds123 27.04.2010. 13.44

    Jā, izlasīju IR!
    Skaidrs jau, ka SC strādās uz nezinošo un viegli ietekmējamo latviešu vēlētāju, kurš ticēs, ka SC ir socdemokrātiska partija, lai gan visi zinām, ka Rubiks ir sociālists nevis csoc demokrāts. Tāpat Dolgopolovs- miljonārs būdams viņš nav ne sociālists, un ne arī soc demokrāts. Nu tas SC ir īsta meļu apvienība, kura melos tāpat kā viņu sociķu draugi Ungārijā, kas tagad cietuši pamatīgu neveiksmi vēlēšanās. Mani nomāc doma, vai tiešām mums vēl būs jāiziet caur vēl vienu šausmu valdību ar SC?Ceru, ka nē!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    terauds123 > terauds123 27.04.2010. 13.24

    Nu redz, iesākumā vismaz iedo pa ģīmi Moskaļu līdzskrējējiem turpat parlamentā:)..bet ja nopietni tur būs reālas problēmas jo spēki bija apmēram uz pusēm, tikai jāņem vērā ka par Janukoviču nobalsoja daudzi no tiem kas bija vīlušies Juščenko ķildās ar Timošenko..saklausījās Janukoviča “saimnieciskajos ” un “reālpolitiskajos” solījumos..un šeku reku dabūja..mums jau arī te SC nāk “tikai” ar saimnieciskiem priekšlikumiem..visu prokremliskumu priekš latviešu auditorijas rūpīgi maskējot…pēdējā žurnālā par to labi sarakstīts

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu