Īvāns: es viņiem rociņu bučot neiešu • IR.lv

Īvāns: es viņiem rociņu bučot neiešu

74
Lita Krone, LETA

Ja arī Saeimas prezidijs un frakciju padome mainītu savas domas, Īvāns Saeimas 4.maija svinīgajā sēdē uzrunu neteiks

Bijušais Augstākās padomes Latvijas Tautas frontes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs un vairāki viņa domubiedri nolēmuši nepiedalīties Neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltītajā Saeimas svinīgajā sēdē, kas notiks 4. maijā Nacionālajā operā, piektdien raksta laikraksts Diena.

Dinēvičs un domubiedri šādu lēmumu pieņēmuši, jo Saeimas prezidijs un frakciju padome nolēmuši nedot iespēju bijušajam Latvijas Tautas frontes līderim un Augstākās padomes priekšsēža pirmajam vietniekam Dainim Īvānam uzstāties Saeimas sinīgajā sēdē.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš arī uzstāsies nevis Saeimas sēdē, bet pasākumā pie Brīvības pieminekļa, ceturtdien ir piedāvājis Īvānam runāt pirms viņa pie pieminekļa. Īvāns piedāvājumu ir pieņēmis.

"Tikai pateicoties Valsts prezidenta Valda Zatlera pūlēm, šie neatkarības atjaunošanas gadadienas svētki vispār ir noorganizēti. Taču šī Saeima man nav autoritāte. Man ir kauns par to, un domāju, ka šī Saeima ir apkaunojums pašai neatkarībai," laikrakstam sacīja Īvāns. Viņš vēl nevarēja pateikt, vai apmeklēs Saeimas svinīgo sēdi.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka Saeimas svinīgajā sēdē uzstājas Saeimas priekšsēdētājs. Taču prezidijs un frakciju padome var paplašināt runātāju loku un Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 20. gadadienā sēdē vārds tiks dots arī bijušajam AP priekšsēdētājam Gorbunovam, kurš vadīja sēdi 4. maijā, un viesiem no Lietuvas un Igaunijas. Bijušie Latvijas Tautas frontes frakcijas deputāti Dienai norāda, ka Tautas frontei un tās līderim Īvānam bijuši lieli nopelni vēsturiskā lēmuma pieņemšanā.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) sacīja, ka frakciju vadītāji vienbalsīgi nolēmuši nepaplašināt runātāju loku ar Īvānu. Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis šo lēmumu uzskata par loģisku, neredzot iemeslu neapmierinātībai, jo "Dainis Īvāns varēs runāt pie Brīvības pieminekļa".

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis laikrakstam atzina: "Es ļoti cienu cilvēkus, kas atjaunoja neatkarību, un katrs būtu pelnījis vārdu, bet kādu speciāli izcelt nebūtu pareizi, ja nevaram dot visiem vārdu." Tomēr piektdien  Brigmanis domas bija mainījis un aģentūrai LETA paziņojis, ka ZZS aicinās Saeimas prezidiju pārskatīt savu iepriekš pieņemto lēmumu un Saeimas svinīgajā sēdē 4.maijā dot vārdu arī Īvānam. Nav pieļaujams, ka bijušie Augstākās padomes deputāti tiek sašķelti, turklāt Īvānam ir ļoti lieli nopelni neatkarības atjaunošanā, sacījis Brigmanis.

"Nē, tas jau būtu par daudz.. Ja viņi vienreiz par mums izņirgājās, es viņiem rociņu bučot neiešu, lai laiž mani uzstāties," Īvāns sacīja aģentūrai BNS, norādot – ja arī Saeimas prezidijs un frakciju padome mainītu savas domas, viņš Saeimas svinīgajā sēdē uzrunu neteiks.

Komentāri (74)

mincitis888 23.04.2010. 11.51

Te nu mēs esam, sajūtas kā 20 gadus atpakaļ-neizmērojama vēlme gāzt nīsto, prettautisko, noziedzīgo varu! Dzīt visus daudzes, kalvīšus, veldres, veismanes, godmaņus, šleserus, šķēles u.c. noziedzniekus ar sū-dainu koku!

Par īvānu…puika pats vien vainīgs, ka pēkšņi kļuvis par atstrādātu materiālu! Tā koķetēšana ar promaskaviskajiem spēkiem ir laupījusi cieņu daļā tautas! Bet, piedalīties pasākumā un uzrunāt ļaudis, viņš ir pelnījis 100x vairāk kā 99% no ielūgtajiem noziedzniekiem!

Ceru, ka uzaicinātie mākslinieki atteiksies uzstāties šajā nožēlojamā pasākumā!!!!

+37
-2
Atbildēt

0

Lauris 23.04.2010. 12.29

Daini! Tas taču ir loģiski, ka Tev neļaus uzstāties, jo Tu neesi apvienības Raķete Mākoņos un Trubas gala kompānijas biedrs. Tu neesi arī nekā sakampis. Tu tur esi svešais, tāpēc Tev ir jāuzstājas pie Brīvības pieminekļa un uz Saeimas sēdi nav jāiet. Tev jābūt kopā ar cilvēkiem, kuri ar asarām acīs gaidīja, kad Augstākā padome atklāti (!!!!!!!!!!!!!!!!!) nobalsos par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Tad cilvēkiem nebija bail balsot atklāti jo abas puse bija ar tīru sirdsapziņu un šodien mēs zinām kas ir kas. Paldies Latvijas valsts prezidentam, ka viņš Tev deva iespēju runāt pirmajam. Tā ir augsta līmeņa sapratne. Izmanto un pasaki cilvēkiem visu, ko Tu domā (ko mēs domājam) par šo ar viltus un meliem pastāvošo varu, kura vēl nav nomaksājusi sodus par mānīšanos pagājušajās vēlēšanās. Brīvības piemineklis ir tā vieta, kur nemelo, bet saka patiesību!
Protestējot pret nelikumībām 4. maija sēdes laiku pavadīšu ar izslēgtu radio un televizoru. Iesaku to darīt visiem kam iespējams to apmainīt pret pasākumu pie Brīvības pieminekļa!

+36
-1
Atbildēt

4

    ilmisimo > Lauris 03.05.2010. 10.14

    Protestējot pret nelikumībām 4. maija sēdes laiku pavadīšu ar izslēgtu radio un televizoru”
    ——————–

    es arī. Uzvilkšu burku,mellas brilles un paslēpšos zem dīvāna.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Lauris 24.04.2010. 10.36

    Atbalstu un pievienojos Žaņa Bezmera aicinājumam.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Lauris 23.04.2010. 14.16

    Esmu gatava piketēt 4.maijā pie Nacionālās operas. Vai kādam nav vatmaņa lielāks gabals, kur uzrakstīt, ko es domāju par tagadējo salašņu bandu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Lauris 23.04.2010. 13.05

    Pilnībā piekrītu visam teiktajam un atbalstu Saeimas ignorēšanu.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Anita Brauna 23.04.2010. 13.59

Kaunu maizē apēduši
Ir lietas, kurām grūti un pat neiespējami atrast racionālu skaidrojumu. Pie tādām pieder Saeimas vadības lēmums 4.maija svinīgajā sēdē nedot vārdu Latvijas Tautas frontes (LTF) pirmajam priekšsēdētājam Dainim Īvānam. Pēc ranga nepienākoties.
Saistībā ar kādu konkrētu lēmumu palaikam uzvirmo diskusijas par kāda piemērota likuma burtu un garu. Mūsu gadījumā īsti pat nav par ko diskutēt: Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka Saeimas svinīgajā sēdē tribīnē kāpj parlamenta priekšsēdētājs, taču nav liegts paplašināt runātāju skaitu.
Kā glābējs nācis Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš runu teiks nevis Saeimas svinīgajā sēdē, bet Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas divdesmitajai gadskārtai veltītā pasākumā pie Brīvības pieminekļa. Viņš ir gatavs runāt otrais – pēc Daiņa Īvāna. Varbūt tāpēc, ka Zatlers bija LTF pirmās Domes sastāvā, un redzējis Īvānu tuvplānā dienās, kad tika uzsākts ceļš uz Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu. Varbūt tāpēc, ka vienkārši spēj dziļāk pavērties patiesībā diezgan nesenā pagātnē.
Nejēdzīgā lēmuma pieņēmējiem – pirms divdesmit gadiem viņi nebūt nebija knīpas un knauķi – būtu derējis “patīt filmu atpakaļ” un atcerēties, ka laikā, ko pieminēsim 4.maijā, Īvāns bija spilgtākais Trešās atmodas simbols.
Lēmuma pamatā labākajā gadījumā varētu būt bailes, ka, ticis pie vārda Īvāns spētu pateikt daudziem uz sēdi sanākušajiem nepatīkamus vārdus, samaitāt svinīgo gaisotni.
Var atšķirīgi vērtēt Īvāna darbību pēc neatkarības reālās atgūšanas, taču tas nedod pamatu apaļas jubilejas reizē pastumt malā cilvēku, kas daudz darījis, lai šī jubileja vispār būtu iespējama.
Vairāki cilvēki, kuru vārdi Atmodas gados neprasīja komentārus, jau paziņojuši, ka, visticamāk, neies uz Saeimas svinīgo sēdi Nacionālajā operā. Var sanākt šķelšanās tādā īsteni latviskā gaumē. Apaļas gadskārtas parasti ir kaut vai uz brīdi vienojošs faktors. Tagadējo augstāko runasvīru (un sievu) lēmums var reducēt šo faktoru ja ne līdz nullei, tad diezgan tuvu tam.

+25
-2
Atbildēt

3

    ::Vai cis :: > Anita Brauna 23.04.2010. 14.10

    Daudzi fakti par Īvāna rīcību pēcatmodas gados liek man izdarīt secinājumu, ka viņa darbošanās Tautas frontē varētu būt bijusi motivēta ar savtīgiem apsvērumiem, tāpēc manā izpratnē Īvāns nebūt nav Atmodas simbols pozitīvā izpratnē.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    lolita_valta > Anita Brauna 03.05.2010. 09.22

    Nū, Jā! Fakti ir neapstrīdama lieta! Taču nevajadzētu mazināt Daiņa lomu Atmodas laikā! Un neticu ka Tavēja nostāja pret Daini ir tāda pati kā Daudzem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Anita Brauna 24.04.2010. 10.16

    Te nu gan Jums derētu likt “kārtis galdā”, minēt faktus. Ja tādu nav, tad labāk paklusēt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu