Daugava sabojā ceļus un sējumus • IR.lv

Daugava sabojā ceļus un sējumus

19
Artūrs Kārkliņš, LETA

Pali Daugavpils novadā nodarījuši tūkstošiem latu zaudējumus, lūgs palīdzību valdībai

Izskaloti ceļi, aizgruvušas caurtekas, iznīcināti ap 1200 hektāri ziemāju sējumu, – īstu postažu aizplūstot Daugavpils novadā atstājuši Daugavas palu ūdeņi. Zaudējumi lēšami desmitiem tūkstošu latu apmērā, un pašvaldība plāno lūgt atbalstu no valdības, vēstī aģentūra LETA.

Daugavpils novada izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts stāsta, ka plūdu nodarītos zaudējumus plānots apkopot līdz nākamās nedēļas sākumam. Lai novērstu sekas un atbalstītu plūdos cietušos zemniekus, novada vadība lūgs palīdzību Ministru kabinetā un Zemkopības ministrijā.

Krītoties ūdens līmenim Daugavā, palu ūdeņi Daugavpils novadā atkāpušies, atjaunojot piekļuvi vairākiem desmitiem līdz šim no ārpasaules nošķirto dzīvojamo māju. Par 70% no ūdens segas atbrīvojušās applūdušās pļavas un lauki.
Joprojām nošķirtas no ārpasaules Daugavpils novadā ir desmit mājas Ribaku ciemā un septiņas mājas Nīcgales ciemā. Zem ūdens atrodas arī divu pašvaldības ceļu posmi.

Sasniedzot savu augstāko līmeni, Daugavas palu ūdeņi šopavasar nošķīra no ārpasaules 65 dzīvojamās mājas Sventes un Līksnas pagastā, appludināja ap 800 dārza mājiņu dārzkopības kooperatīvos „Ļubaste", "Maļutki", "Daugava", "Celtnieks" un "Kooperators", kopumā teritorijas vairāk nekā četru tūkstošu hektāru platībā.

Applūstošo teritoriju iedzīvotāji bija pienācīgi sagatavojušies plūdiem un par notiekošo arī šogad īpaši nesūdzējās. Nokļūšanai pēc produktiem vai bērnu aizvešanai uz skolu viņi izmantoja laivas.

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu