Vienojas par Melnās jūras floti • IR.lv

Vienojas par Melnās jūras floti

14
AFP/LETA

Medvedevs pirmajā vizītē pie Janukoviča panācis bāzes izmantošanu vēl 25 gadiem

Krievija un Ukraina trešdien parakstījušas vienošanos par Krievijas Melnās jūras flotes bāzes iznomāšanas termiņa pagarināšanu par 25 gadiem, ziņo LETA/Korrespondent.net. Līgums noslēgts Harkovā, Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva pirmajā vizītē pēc Ukrainas kolēģa Viktora Janukoviča stāšanās amatā, kur ciemiņš uzņemts ukraiņiem tradicionāli viesmīlīgā garā.

Vienošanās paredz, ka Krievijas flote Sevastopoles bāzi varēs izmantot 25 gadus pēc līdzšinējā termiņa beigām 2017.gadā ar tiesībām līgumu pagarināt vēl uz pieciem gadiem. Saskaņā ar Ukrainas un Krievijas 1997.gada 28.maijā noslēgto lielo jūras līgumu Krievijas Melnās jūras flote var uzturēties Krimā līdz 2017.gadam. Janukoviča priekšgājējs Viktors Juščenko pieprasīja, lai flote atstātu Sevastopoli 2017.gadā, un noraidīja Krievijas aicinājumus līgumu pagarināt.

Kā trešdien Harkovā atzina Janukovičs, Kijeva šo jautājumu vērtē arī Eiropas kolektīvās drošības kontekstā. "Mēs apzināmies, ka Melnās jūras flote būs viena no drošības garantijām Melnās jūras baseina valstīm," norādīja Ukrainas prezidents.

Pēc Janukoviča teiktā, Ukraina atbalsta Krievijas prezidenta ierosinājumu par vienotās drošības jautājuma pārskatīšanu. Tādēļ Ukraina ir gatava uzņemties aktīvu dalību šajā jomā kā valsts, kura nav saistīta ne ar vienu no militāri politiskā bloka valstīm, viņš piebilda.

"Ukraina vēlas atrast savu vietu un saņemt attiecīgas garantijas par kolektīvo drošību, kas tika noteiktas 1996.gadā saistībā ar Ukrainas kodolatbruņošanos," uzsvēra Janukovičs.

Komentāri (14)

dace_ampermane 21.04.2010. 21.22

draudīgi… mēs nevaram zināt kādas vienošanās ar maskavu Š+Š taisītu ja tauta dotu viņiem tādu iespēju. ne jau katrs prezidents var ēst vakariņas ar pūtinu, bet resnais mūdzis kalvis var

+10
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 21.04.2010. 20.58

Ukraina nesastāv tikai no Janukoviča krievvalodīgajiem..gan jau dzirdēsiet ka puikas no Ļvovas un Ivanofrankovskas pateiks kādu biezāku vārdu..tiem kam nau skaidrs, paskaidrošu ka Ukrainā arī ir sava Daugavpils un tā aizņem pusi valsts un diemžel spēj panākt savu Prezidentu..ar kriminālu pagātni

+8
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 22.04.2010. 09.07

Vai nav vērts padomāt, priekš kāda vella vispār Krievijai kara flote Melnajā jūrā? Nopietna konflikta gadījumā taču ārā netiks, tātad…?
Vairanti:
A) Tautu draudzības nostiprināšanai tuvējās valstīs (netulkojamais – prinužģēnije k miru);
B) Impēriskās pašapziņas noturēšanai, atmiņām par laiku, kad tajā jūrelē kaut kas nozīmīgs atgadījies.
C) Abi iepriekšējie kopā.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu