Zatlers: problēma nav balsošanas formā, bet balsotājos • IR.lv

Zatlers: problēma nav balsošanas formā, bet balsotājos

32
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Ja tiktu lemts par procedūras nomaiņu, tad jāpārskata kārtība, kādā ieceļ vai apstiprina visas amatpersonas, uzskata Zatlers

“Diemžēl daļa Saeimas deputātu aizklāto balsošanu ir izmantojuši nevis, lai nodrošinātu neatkarīgu savas gribas izpausmi, pārstāvot savu vēlētāju intereses, bet gan, lai slēptu savus patiesos nolūkus un melotu, tādējādi graujot uzticību visai Saeimai,” uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers, vērtējot aicinājumu nākamo ģenerālprokuroru izraudzīties atklātā balsojumā, Zatlera pozīciju Ir.lv pauda viņa preses sekretāre Ilze Rassa.

Zatlers atgādina, ka Saeimas Kārtības rullī ir nostiprināts princips, ka par ģenerālprokuroru deputāti balso aizklāti, un šī principa ideja ir nodrošināt deputātu neatkarību un brīvas gribas paudumu un pasargāt tautas priekšstāvjus no ārējas ietekmes.

Valsts prezidents neatbalsta izņēmuma piemērošanu vienam konkrētam gadījumam un vienam konkrētam cilvēkam. Ja tiktu lemts par procedūras nomaiņu, tad ir rūpīgi jāpārskata kārtība, kādā Saeima ieceļ vai apstiprina visas amatpersonas, Zatlera pozīciju pauž Rassa.

Lūgts vērtēt bijušo prezidentu Vairas Vīķes-Freibergas un Gunta Ulmaņa  iniciatīvu vākt parakstus par atkārtotu Jāņa Maizīša kandidatūras virzīšana ģenerālprokurora amatam, Zatlers norāda, ka respektē tiesu varas neatkarības principu un Augstākās tiesas priekšsēdētāja kompetenci ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšanā un tāpēc trešdien tiksies ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču, lai pārrunātu radušos situāciju pēc pagājušās ceturtdienas Saeimas balsojuma par ģenerālprokurora amata kandidātu.

Rassa arī atgādina, ka Zatlers nav mainījis savu atzinīgo vērtējumu par Maizīša kandidatūru un uzskata, ka tas ir nepieņemami, ka tiesu varas izvirzīts kandidāts, kurš ir guvis Augstākās tiesas priekšsēdētāja un Saeimas Juridiskās komisijas vairākuma deputātu atbalstu, Saeimas balsojumā tiek noraidīts bez debatēm un argumentācijas. "Ja par Maizīša kunga  profesionalitāti neizskanēja šaubas pirms balsojuma, tad sabiedrībai skaidri būtu jāzina tie politiskie argumenti, kāpēc līdzšinējā ģenerālprokurora kandidatūra ir noraidāma," Valsts prezidenta viedokli klāstīja Rassa.

Komentāri (32)

Ģirtmens 19.04.2010. 16.31

Šī balsošanas forma civilizētās valstīs ir domāta, lai pasargatu deputātus būt ietekmējamiem, tikai pie mums tas ir domata, lai deputātu varētu ietekmēt ar maciņu, nevis ar tautas domām …. banaanu republika :)

+13
-1
Atbildēt

0

austrisv 19.04.2010. 16.17

Tādiem deputātiem kā mūsu valstī problēma ir ne tikai balsotājos, bet arī balsojuma formā, jo acīm redzot gļēvuļi baidījās par atbildību tautas priekšā par savu balsojumu!

+11
-1
Atbildēt

0

Miķītis, Džeikobs ॐ 19.04.2010. 17.19

Paldies V.Zatleram par viedokli. Tomer shi nav pirma reize, kad problemas ir ar ”balsotajiem”, un prezidenta pazinojums netieshi norada uz prezidenta kancelejas kludainu situacijas novertejumu no 2007.07-2009.03 un shadi V.Zatlera nespeju izmantot 48. panta tiesibas Satversme noteiktaja kartiba… .

Kad iespejas veikt un racionalas izmainjas Saeimas sastava ir noguletas, un neuzticiba demokratijai ir nokritusi nekurienee atsaukshas uz tiesiskumu vairaak izklausaas peec sauceeja balss tuksnesii.

Prezident V.Zatler – paredzu, ka Jums bus jarikojas neparedzeti, jo no shii stuura, kuraa LV politiskais ”zieds” sevi ir iekrasojis var tikai ”izlidot” vai arii iznaakt sasmeereejies… Shobriid bumba ir Juusu laukuma pusee!:)

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu