Ministrus meklēs starp profesionāļiem • IR.lv

Ministrus meklēs starp profesionāļiem

26
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Premjers neizslēdz arī politiķu nosaukšanu. Par jaunajām figūrām Saeimā varētu balsot jau nākamnedēļ

Partijas “Jaunais laiks” (JL) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) tikšanās laikā trešdien panākta vienošanās, ka vakanto ministru amatiem tiks meklēti profesionāļi un partijas pagaidām nedalīs ietekmes sfēras. Tomēr vakarā pēc JL valdes sēdes Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem uzsvēra, ka joprojām tiek izskatīta iespēja meklēt arī politiskus kandidātus.

Politiķi pagaidām nenosauc nevienu konkrētu kandidātu un neatklāj partiju pārraudzības sfēru pārdales ieceres. Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka vēl nav panāktas nekādas vienošanās ne par konkrētiem kandidātiem, ne par to, kura partija kuru nozari pārņems savā pārraudzībā.

Partijas vienojušās kandidātus meklēt aktīvi, lai balsojums par jaunajiem ministriem Saeimā varētu notikt jau nākamo ceturtdien. Premjers uzsvēra, ka tiks meklēti kandidāti visiem trijiem vakantajiem amatiem, un netiek apsvērta pašreizējā modeļa saglabāšana, kad viens ministrs pārrauga divas nozares. “Tas nav normāli, ja vēl sešus mēnešus ministrijas strādās bez ministriem,” sacīja Dombrovskis.

ZZS priekšsēdētājs vides ministrs Raimonds Vējonis koalīcijas partneriem uzsvēris, ka apvienība nevēlētos uzņemties veselības ministra pienākumus, jo tās pārziņā jau ir divas ļoti smagas jomas – izglītība un labklājība. Savukārt “veselības ministrijas pievienošana Labklājības ministrijai būtu kā pašnāvība”, sarunā ar “ir.lv” sacīja Vējonis.

Koalīcijā paustas bažas par ZZS vēlmi virzīt savu kandidātu tieslietu ministra amatam, jo partija tiek saistīta ar Ventspila mēra Aivara Lemberga interesēm, par kura darbībām notiek izmeklēšana. Vējonis norādīja, ka šādas aizdomas neesot pamatotas. Vaicāts, vai ZZS biedru vai atbalstītāju vidū ir kādas kandidatūras ārlietu ministra amatam, Vējonis atbildēja – “ir jāmeklē un jāskatās”. Viņš atgādināja, ka arī pašreizējais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atrasts no profesionāļu vides un “ir ļoti labs zemkopības ministrs”.

Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc tikšanās ar premjeru paziņoja, ka ārlietu ministra kandidatūra tikšot saskaņota ar valsts vadītāju, un tam būs jānodrošina ārpolitikas pēctecība. Zatlers arī brīdināja, ka neizsludinās Saeimas pieņemtos likumprojektus, kas būs pretrunā valdības kursam.

Jau vēstīts, ka pēc Tautas partijas aiziešanas no valdības jāaizvieto tieslietu, veselības un ārlietu ministri. Dombrovskis solās vairāk informācijas par to, kādu viņš vēlētos redzēt valdību, paust pēc tam, kad būs ticies arī visām koalīcijas un opozīcijas partijām. Ceturtdien viņš iecerējis tikties ar apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

 

Komentāri (26)

zigrida_valtson 14.04.2010. 19.23

Bija nedaudz smieklīgi LTV Ziņās sešos, kad Pētersons ar tādu lielu skepsi pieteica sižetu aptuveni tā, ka šodien visi runā par profesionālismu. Tad parāda Brigmani, kurš saka: “Nu, pirmais kritērijs ir profesionālisms,” un pēc skata bija tāds, ka pats sevis pateiktajam netic :)

+7
0
Atbildēt

0

kugis 14.04.2010. 20.27

Mazliet dīvaini, ka cilvēku apziņā profesionālis un politiķis nav savienojami termini.

+6
-1
Atbildēt

3

    zigrida_valtson > kugis 14.04.2010. 21.38

    Iebildīšu par to spoguli, kaut vai tādēļ, ka ne vienmēr Saeimas vai pašvaldības deputāta krēslā iesēžas cilvēks, kurš vēlēšanās ir reāli saņēmis vairāk plusiņu. No ļoti drošiem avotiem ir dzirdēta informācija par to, kā ZZS iekšpartejiski kārto tādu “problēmu”, ka vajadzīgie cilvēki tiek pie pārāk daudziem mīnusiem, lai varētu turpināt politiķa gaitas – kandidātus, kuri no saraksta beigu gala, vēlēšanās iegūst lielāku atbalstu, ar ļoti nekorektām metodēm “pārliecināja” atsaukt savu vēlmi iet politikā, un tā uz skatuves atkal tie paši, pat sabiedrības ar mīnusiem novērtētie cilvēki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vgulens > kugis 14.04.2010. 21.29

    Pilnīgi piekrītu, paši politiķi radījuši tādu priekšstatu par sevi.
    Vienīgi sabiedrībai jātacerās, ka tie pasši politiķi ir mūsu sabiedrības spogulis, bet tas, manuprāt, neattaisno viņu neveiksmīgās un netīrās darbības.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > kugis 14.04.2010. 20.39

    Manuprāt, pēc visiem tādiem “politiķu” variantiem kā, piemēram, Rozentāle (“Ko jūs domājiet ar politisko atbildību?”), tas ir nevis dīvaini, bet gan likumsakarīgi.
    Savukārt kuluāros izskanējusī informācija par Vējoņa gatavību “uzņemties jaunu izaicinājumu” un savā pārziņā ņemt Latvijas ārpolitikas veidošanu – kas tas ir? Atbildēšu uz šo retorisko jautājumu ar citātu iz šī biologa tvitera: “Rīt piedalīšos diskusijā Rīga-Eiropas zaļā galvaspilsēta.Murgs, jo tā taču nav.” Nu vismaz ir pārliecība, ka glauni izteikties Ārlietu ministrijas smalkajos pasākumos viņš pratīs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

aabols 14.04.2010. 21.59

Būtu tāda iespēja, par Ves. ministru aicinātu Auderu, kas jau bija Repšes laikos, un ko vienkārši noēda, pēc TP un Zatleru pārīša piespēles, jo viņš patiešam vēlējās ievest kārtību medicīnā, un arī bija spējīgs to izdarīt, un pirmais, ko taisijās darīt, – likvidet starpniekfirmu, kas it kā piederēja toreizēja Traumu slimnīcas vadītāja sievai, kuru it kā sauca Lilita, un caur kuru šis te pārītis iepirka endoprotēzes un uzvārījās.
Naudu ņēma visi, bet Auders, atšķirībā no citiem, to darīja oficiāli, rakstot kvītis un maksājot nodokļus.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu