Igaunijā paaugstina pensionēšanās vecumu • IR.lv

Igaunijā paaugstina pensionēšanās vecumu

2
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Igaunija paaugstinājusi pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem, Latvijā vēl diskutē.

Kamēr Igaunijas parlaments jau devis zaļo gaismu pakāpeniskai pensionēšanās vecuma palielināšani līdz 65 gadiem, Latvijas Labklājības ministrijā (LM) pagaidām par šo jautājumu notiek vien ekspertu diskusijas. Priekšlikumi par pensiju sistēmas reformu, tostarp pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, tiks sagatavoti līdz jūnija beigām, “ir.lv” informēja LM.

Igaunijas parlaments trešdien pieņēma likumu, kas paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem 2026.gadā. Sieviešu pensionēšanās vecums līdz 2016.gadam tiks palielināts līdz vīriešu pensionēšanās vecumam, kas ir 63 gadi, bet no 2017.gada vīriešu un sieviešu pensionēšanās vecums ik gadu tiks palielināts par trim mēnešiem.

LM skaidro, ka patlaban tiek diskutēts par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Latvijā, sākot no 2016.gada. Pakāpeniski pa pusgadam līdz 2021.gadā tas sasniegtu 65 gadus. Lai arī starptautiskie aizdevēji jau iepriekš rosinājuši pensionēšanās vecumu paaugstināt ātrāk, LM uzsver, ka no tā nebūtu ekonomiskā ieguvuma.

Komentāri (2)

gundega 13.04.2010. 18.02

Par pensijas sagaidīšanu, man personīgi ilūziju nav bijis nekad.Visi tie līmeņi, kas patiesībā ir vien legāli atskaitījumi banku kapitālā..un pārējās blēņas:)Īstā pensija ir veseli,izglītoti bērni.Ģimene.Kas ir tikai dabisks,tirgus pasaules nesačakarēts dzīves ritums. Nu, ja bērni pasaka- čau, tad neko..saņemam pelnīto :)

+1
0
Atbildēt

0

Iveta Kalniņa 13.04.2010. 12.37

Lemjot par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Latvijā , vietējiem “ekspertiem” savlaicīgi un rūpīgi jāizanalizē darba devēju tirgus;jāsakārto normatīvie akti ;jāveic pamatoti ekonomiskie aprēķini ,izmantojot pasaules praksē pārbaudītas metodes…. ;jāizvērtē visi riski ilgstošā periodā ; iedzīvotāji jāinformē utt . Bet kuri vietējie “eksperti” varētu veikt šo analītisko pētījumu? Cik tas valstij varētu izmaksāt?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu