Polijā piemin traģiskās lidmašīnas avārijas upurus • IR.lv

Polijā piemin traģiskās lidmašīnas avārijas upurus

27
AFP/LETA
Indra Sprance

Visā Polijā svētdien ar divu minūšu klusuma brīdi pieminēja traģiskās aviokatastrofas upururs.

Polijā ir izsludinātas nedēļu ilgas sēras. Tieši pusdienlaikā, kad valstī sākās klusuma brīdis, autobraucēji Varšavā apturēja savus transportlīdzekļus un izkāpa no automašīnām, lai kopā ar citiem godinātu traģiski zaudētās amatpersonas, atsaucoties uz AFP, vēsta LETA.

“Polija grimst asarās, cilvēki nespēj noticēt traģēdijai," valdot asaras, 'ir.lv” sestdien sacīja Polijā dzīvojošais Miroslavs Jankoviaks.

"Visu vēl sāpīgāku un nereālāku padara tas, ka prezidents un virkne augstu valsts amatpersonu devās, lai pieminētu 1940.gadā Katiņā noslepkavotos," stāsta Miroslavs Jankoviaks. Cilvēki skatoties ziņas un raudot, daudzi ar ziediem dodas pie prezidenta pils, kur aizlūdz par bojāgājušajiem. Zināms, ka vakarā visa Polija būs sveču gaismās, cilvēki logos gatavojas izlikt svecītes. “Tā Polijai ir lielākā traģēdija kopš Otrā pasaules kara. Varas sistēmā izveidojies caurums, taču situācija ir mierīga,“ skaidroja Jankoviaks.

Bijušais Polijas prezidents un „Solidaritātes” līderis Lehs Valensa nosaucis aviokatastrofu Smoļenskā par otro Katiņu. Viņš intervijā laikrakstam Gazeta Wyborcza atzinis, ka pats nav atradies prezidenta lidmašīnā, jo sīvais politiskais oponents Kačiņskis nav viņu uzaicinājis.  „Tagad saprotu, ka tas ir labi, jo citādi es būtu upuru sarakstā”, saka Valensa, kurš Katiņas upurus pieminēja jau trešdien – pasākumā, uz kuru lidojis kopā ar Polijas premjeru.

Trešdien notikušais svētbrīdis, kurā pieminēja pirms 70 gadiem Katiņas mežā Padomju armijas nogalinātos vairāk nekā 20 000 poļu armijas virsniekus, bija patiesi vēsturisks brīdis, jo pirmo reizi tajā piedalījās Krievijas augstākā vadība. Lai gan nepiepildījās daudzu poļu cerība izdzirdēt oficiālu atvainošanos, tomēr premjers Vladimirs Putins nosodīja „ciniskos melus, kas ir aizmiglojuši patiesību par Katiņas slepkavībām”, ziņo The New York Times.

Pēc Valensas domām, traģiskā aviokatastrofa sestdien liek uzdot daudzus „kāpēc?”, uz kuriem tiks meklētas atbildes – kāpēc Katiņas slaktiņa 70. gadadiena tika atzīmēta divos pasākumos trešdien un sestdien, kāpēc pilots vairakkārt mēģināja nosēdināt lidmašīnu?  Simbolisko sakritību, kad pēc vairākām desmitgadēm Polijas tauta piedzīvo atkārtotu traģēdiju Katiņas mežos, Valensa sauc par zīmi, kas liek nācijai nopietni aizdomāties.

Arī politologs Andris Sprūds sarunā ar „ir.lv” uzsvēra, ka gājis bojā ne tikai prezidents ar kundzi, bet viss Polijas inteliģences zieds, militārā, garīgā vadība. Tāpat zīmīgi, ka šī traģēdija notikusi Katiņas slaktiņa atceres dienā, kas var tikt uztverts kā lāsts. Tā kā Polijā reliģija spēle lielu lomu, Polijas tauta šo traģēdiju varētu tulkot arī kā Dieva zīmi, sodu par politiskās elites nesaskaņām, partiju cīniņiem, skaidro Sprūds.

BBC Varšavas korespondents Adams Īstons ziņo, ka prezidenta bojājeja ir īsta katastrofa Polijas tautai. Polijas premjers Donalds Tusks izplūdis asarās, kad uzzinājis traģisko ziņu, stāsta Īstons. Premjers vada valdības ikdienas darbu un sestdien pēc katastrofas sasaucis ārkārtas sēdi.

Polijas ārlietu ministra runasvīrs Pjotrs Paškovskis atzīst: «Mēs joprojām pilnībā neapjēdzam traģēdijas mērogu un tās nozīmi nākotnē. Nekas līdzīgs ar Poliju līdz šim nav noticis.»

Komentāri (27)

zigrida_valtson 11.04.2010. 08.59

Traģiski. Un nesaprotami, kādēļ teju visa Polijas elite lidojusi ar vienu lidmašīnu. Protams, pretējā gadījumā jau būtu pretenzijas par budžeta līdzekļu šķiešanu, taču, cik man zināms, troņmantnieki un karaļpāris nekad nelido kopā vienā lidmašīnā, lai, gadījumā ja kas, reizē visa monarhija nepazūd. Tā īsti līdz galam šo nelaimi nevaru aptvert.
Un Gustav, Katiņā patiešām bija nogalināti ap 22 tūkstoši poļu, taču virsnieki starp tiem bija 4 līdz 8 tūkstošiem (precīzi nav zināms, jo vēsturnieki lēš, ka daļa nogalināto, kuri reģistrēti kā inteliģence un studenti, patiesībā arī bija rezerves virsnieki), pārējie bija spiegošanā vai sabotāžā apsūdzētie lielo zemju un fabriku īpašnieki, ierēdņi utml. Precīzu virsnieku skaitu nevar noteikt.
Jebkurā gadījumā šāda Smoļenskas dubultā traģēdija ir gana mistiska.

+1
0
Atbildēt

0

mandibulamarta 10.04.2010. 15.51

Katiņā nogalināja aptuveni 22 tūkstošus poļu virsnieku, intelektuāļu, ierēdņu un garīdznieku. Rakstā ir kļūda- upuru skaits lēsts kā četri tūkstoši.

0
0
Atbildēt

0

anita_brauna 10.04.2010. 15.19

Līdzjūtība bojāgājušo radiniekiem!

p.s. kļūda trešajā vārdā no beigām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu