Bojāgājušā Kačiņska mirstīgās atliekas nogādātas Polijā • IR.lv

Bojāgājušā Kačiņska mirstīgās atliekas nogādātas Polijā

47
AFP/LETA

Svētdien no Krievijas uz Varšavu pārvestas aviokatastrofā bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska mirstīgās atliekas.

Desmitiem tūkstoši poļu svētdien Varšavas ielās parādīja godu sava sestdien traģiski bojāgājušā prezidenta Leha Kačiņska piemiņai, sagaidot šķirstu ar viņa mirstīgajām atliekām, kas uz Varšavu pārvests no Krievijas, raksta AFP/LETA.

Cilvēki blīvās rindās stāvēja gar ielām, pa kurām policijas konvoja pavadībā ar Polijas karogu pārklātais šķirsts tika vests uz prezidenta pili. Daudzi bija ģērbušies melnā un turēja Polijas karogus ar sēru lentēm.

Polijas iedzīvotāji no bojāgājušā prezidenta varēs atvadīties otrdien, iespējamais bēru datums pagaidām nav zināms, ziņo AFP/LETA.

Sestdien uz katastrofas vietu devās Polijas premjerministrs Donalds Tusks un mūžībā aizgājušā prezidenta dvīņu brālis Jaroslavs Kačinsks, kurš atpazinis gan sava brāļa, gan viņa dzīvesbiedres mirstīgās atliekas.

Jau vēstīts, ka nosēšanās laikā pie Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas sestdienas rītā avarējusi lidmašīna ar Polijas prezidentu Lehu Kačiņski un virkni valsts augstāko amatpersonu, visi gāja bojā.

Lidmašīnā atradās Polijas oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

 

Komentāri (47)

Pauls Raudseps 10.04.2010. 15.46

Tā ir milzīga traģēdija visu bojā gājušo ģimenēm un milzīga politiska traģēdija Polijai. Turklāt šī traģēdija pārklājas ar citu Polijas valsts un poļu tautas traģēdiju — Polijas prezidents Lehs Kačiņškis gāja bojā laikā, kad visa Polija un poļi citur pasaulē piemin 1940.gadā Katiņā Staļina režīma noslaktētos Polijas armijas virsniekus. Lidmašīna, kurā atradās prezidents, viņa sieva Marija un liela Polijas valdības, parlamenta deputātu, augstāko armijas pārstāvju un citu valsts amatpersonu delegācija, avarēja netālu no Smoļenskas, kurp prezidents devās, lai godinātu Katiņā nogalināto poļu piemiņu.

Lehs Kačiņškis pārstāvēja konservatīvo politikas spārnu, un viņa ideāls bija sociāls taisnīgums un stipra valsts. Kopš jaunības viņš bija komunistu režīma pretinieks, astoņdesmito gadu beigās kļuva par Solidaritātes līdera Leha Valensas padomnieku. 2001.gadā kopā ar dvīņubrāli Jaroslavu nodibināja partiju Likums un taisnība, 2005.gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Tieši viņa prezidentūras laikā uzlabojās arī Polijas attiecības ar Krieviju, kas beidzot ir atzinusi, ka masu slepkavības 1940.gadā sarīkoja PSRS, nevis nacistiskā Vācija, kā bija apgalvojusi PSRS propaganda. Trešdien Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins un Polijas premjerministrs Donalds Tusks apmeklēja Katiņas upuru memoriālu.

Ņemot vērā abu valstu attiecību vēsturi, sestdien notikusī traģēdija var izraisīt visdažādākās spekulācijas. Taču šī traģēdija var arī likt abu valstu vadītājiem mēģināt rast izlīgumu par smagajiem vēstures jautājumiem. Ļoti liela nozīme tagad būs tam, kā notiks katastrofas cēloņu izmeklēšana, vai tā būs maksimāli atklāta.

Poliju piemeklējis smags trieciens. Var paredzēt būtiskas pārmaiņas Polijas iekšpolitikā, taču valdības krīzes nebūs, un arī jūtamas izmaiņas Polijas ārpolitikā šī traģēdija neviesīs. Latvijā daudzi cilvēki pārdzīvo šo traģēdiju kā savu personisko un sēro kopā ar draudzīgo Polijas tautu.

+25
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 10.04.2010. 12.30

Jāsaka godīgi, es to redzu kā lielu cilvēcisko traģēdiju. Politiķi, ģenerāli, bankas vadītāju var aizvietot un poļi ar to tiks galā, bet nevar aizvietot cilvēku. Nekas nevar aizvietot cilvēku.

Izsaku dziļāko līdzjūtību bojā gājušo tuviniekiem.

+19
0
Atbildēt

0

thomas16 10.04.2010. 12.31

Visdziļākā līdzjūtība Polijas iedzīvotājiem un visiem poļiem plašajā pasaulē!

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu